Női röplabda Eb-selejtező - Magyar vereség az ukránoktól

Sport, 2022.08.24

A magyar női röplabda-válogatott 3-2-re kikapott a vendég ukrán csapattól Budapesten az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában.

A német Andreas Vollmer egy-egy győzelemmel és vereséggel, négy ponttal álló együttese szombaton a ciprusiakat fogadja a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A hat selejtezőcsoport mindegyikéből az első két helyezett jut ki a jövő évi belga, olasz, észt és német közös rendezésű kontinenstornára.


Európa-bajnoki selejtező, 2. forduló, C csoport:
Magyarország-Ukrajna 2-3 (23, -16, -16, 26, -12)
------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Szakmáry 20, Németh 15, Kiss G., Pintér 15-15, illetve Rihljuk 32, Dorszman 19, Milenko 18


Az európai rangsorban 21. helyezett magyar együttes múlt szombaton, a kvalifikáció nyitányán rendkívül fontos mérkőzésen legyőzte a portugálokat, míg az ukránok (13.) a ciprusiak elleni diadallal hangoltak a csoportrangadóra.

A két együttes júniusban kétszer megmérkőzött egymással az Európa-ligában Budapesten, előbb az ukránok nyertek 3-1-re, a magyarok két nappal később 3-2-es sikerrel vágtak vissza. Ahhoz képest mindkét csapat erősödött, kulcsjátékosok tértek vissza nyár eleji pihenőjükről, így - amint azt a magyar játékosok is elmondták - messzemenő következtetést nem lehetett levonni azokból az összecsapásokból.

A vendég röplabdázók - akárcsak a júniusi mérkőzéseken - ezúttal is hazájuk nemzeti lobogójával a vállukon hallgatták a himnuszokat.

A sorozatban ötödik Eb-részvételükre hajtó magyarok nyitásfogadásban bizonytalanul kezdtek, de az ukránok is sokat rontottak, így sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok. A vendégek tudtak először négypontos előnyt kiépíteni, de a házigazdák Németh Anett és Kiss Gréta vezérletével 20-20-nál kiegyenlítettek, Pintér Andrea blokkjaival fordítottak, majd Szakmáry Gréta két támadásával lezárták a játékrészt.

A második játszma első fele hullámzó volt: előbb a vendégek öt ponttal elhúztak, majd a hazai együttes hiába egyenlített, Vollmernek 9-13-nál másodszor is időt kellett kérnie. Elsősorban a nyitásfogadással volt gondjuk a magyar játékosoknak, a német szakember cserékkel próbált frissíteni együttesén, de a változtatások nem működtek, így simán egyenlítettek az ukránok.

A harmadik felvonásra maradt feladóposzton a békéscsabai Bagyinka Fanni, de a hazaiak játéka továbbra is döcögött, nem találták az első szett ritmusát. Az ukránok jól szervezték támadásaikat, a magyarok megoldásai viszont sokszor pontatlanok voltak, így hiába zárkóztak fel Szakmáryék többször is mínusz kettőre, ez a szett is simán lett a riválisé.

A negyedik játszmában ismét Fábián Fanny irányított, ütőposztra pedig Török Kata érkezett. A változtatások hatására kiegyenlítettebbé vált az összecsapás, és bár mindkét együttes játékába több hiba is becsúszott, újra az első szettben látott nagy küzdelem alakult ki. A kétpontos hátrányból egypontos előnyt harcoltak ki a magyarok, akik a hajrát a kettős cserével pályára küldött Petőváry Panni jó sánca után kétpontos fórral kezdték. Az utolsó labdamenetek is hatalmas csatát hoztak, a hazaiak - a közönség tapsviharától kísérve - két mérkőzéslabdát hárítva mentették döntő szettre a találkozót.

A rövidített játékrészben a magyarok 3-2 után beragadtak egy állásba, így a térfélcserénél négy pont volt az ukránok előnye. A vendégek kevesebb hibával játszottak, mint a végsőkig küzdő és több ízben mínusz egyre felzárkózó házigazda, így két ponttal gazdagodtak, míg a magyaroknak be kellett érniük eggyel.

A 156 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa az ukránok rutinos átlója, Oleszja Rihljuk volt 32 ponttal, a magyaroktól a csapatkapitány Szakmáry 20 pontig jutott.

A mérkőzés után Andreas Vollmer az MTI-nek elégedetten értékelt, ugyanis együttese megmutatta, hogy fel tudja venni a versenyt a magasabban jegyzett riválisokkal is.

"Nekik volt egy Rihljukjuk, aki szinte minden fontos labdát megoldott. Ennek ellenére felvettük a kesztyűt, és a rosszul sikerült második, majd harmadik játszma után felálltunk a padlóról. A cserék jól szálltak be, igazi csapatmunka volt a mai pontszerzés" - fogalmazott a német szakember.

Legfontosabb tanulságként azt nevezte meg, hogy tanítványainak el kell fogadniuk, hogy nem sikerülhet mindig minden, de ebben is jól vizsgáztak: a nehéz pillanatokon át tudtak lendülni, és a végsőkig küzdöttek.

"Fizikailag nagyon erős ez az ukrán csapat, ennek is volt köszönhető, hogy ezúttal nem tudtunk olyan hatékonyak lenni a blokkmunkában, mint a portugálokkal szemben. Sokszor technikailag is stabilabbak voltak, nekünk sokszor pechesen pördültek ki a labdák a kezeink közül, de azért dolgozunk nap mint nap, hogy szokjuk és tanuljuk ezt a tempót" - zárta értékelését Vollmer.


A csoport másik mérkőzésén:
Ciprus-Portugália 0-3 (-11, -22, -20)

Az állás: 1. Ukrajna 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Portugália 3, 4. Ciprus 0
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!