Női röplabda Eb - Újra kikapott, de még továbbjuthat a magyar válogatott

Sport, 2021.08.24

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re kikapott kedden a házigazda és veretlen horvát csapattól az Európa-bajnokság zadari C csoportjának negyedik fordulójában.

A magyar csapatnak egy győzelem mellett ez már a harmadik veresége volt, ám szerdán a Fehéroroszország elleni, 18 órakor kezdődő zárómeccsen még kivívhatja a továbbjutást.


Eredmény, 4. forduló, C csoport:
Horvátország-Magyarország 3-1 (19, -21, 17, 21)
-----------------------------------------------

Magyarország:
Pallag 10, Gyimes 9, Németh A. 17, Szakmáry 1, Pekárik 8, Király-Tálas 1, csere: Tóth F. (liberó), Török 7, Kiss G., Bagyinka 1, Vezsenyi, Szűcs K., szövetségi kapitány: Jakub Gluszak


A magyar válogatott pénteken Szlovákia 3-1-es legyőzésével kezdte szereplését a kontinensviadalon, szombaton 3-2-re kikapott Svájctól, majd vasárnap a vb-ezüstérmes olaszokkal szemben három játszmában maradt alul.

A lengyel szakvezető a hétfői pihenőnapon edzést vezényelt tanítványainak, igaz akik az első három fordulóban sok időt töltöttek a pályán, kevesebbet tréningeztek.

A házigazda és a találkozó előtt veretlen, már biztos továbbjutó horvátokkal ezen a nyáron kétszer is összecsaptak a magyarok: az Európa-ligában Prágában a nyitónapon 3-2-re a Gluszak-tanítványok nyertek, majd a zárónapon a horvátok 3-0-s sikerrel vágtak vissza. A riválisnál a Coneglianóval idén Bajnokok Ligája-győztes olasz Daniele Santarelli a szövetségi kapitány, a keretben pedig több, korábbi magyarországi légiós is szerepel: Ema Strunjak és Nikolina Bozicevic a Vasasban, Lucija Mlinar Békéscsabán, Karla Klaric pedig a viharsarok mellett Nyíregyházán is játszott korábban.

A magyarok lengyel szövetségi kapitánya az olaszok elleni felforgatott felállás után visszatért "alap" kezdőjéhez, és a horvátok is a lehető legerősebb felállásukban léptek pályára.

A találkozó elején a magyarok koncentráltan és ponterősen röplabdáztak, és mivel az ellenfél játékosai sokat hibáztak, vezettek is. A játszma derekán a horvátok a csapatkapitány Samanta Fabris vezérletével magukra találtak, és előbb az ő ászával négypontos hátrányról egyenlítettek, majd mivel a magyarok nyitásfogadásába rengeteg hiba csúszott, szettelőnybe kerültek.

A második játszmát is a magyarok kezdték jobban, Németh Anett támadásban és blokkban is jól teljesített, és mivel akadtak társai a pontszerzésben, így a válogatott ismét négypontos előnyt épített ki. A horvátok 14-nél azonban megint utolérték Gluszak csapatát, amely azonban meg tudott újulni, ezért újra ellépett négy ponttal. A hajrában a magyarok megőrizték előnyüket, a horvátok pedig először veszítettek szettet az Eb-n.

A harmadik felvonás első harmada fej fej melletti küzdelmet hozott, mert mindkét csapat kevés hibával röplabdázott. Tíznél még egyenlő volt, de a horvátok a BL-győztes center, Bozana Butigan akciója után hárommal megléptek, majd előnyüket folyamatosan növelve ismét megszerezték összetettben a vezetést. A magyaroknak ebben a szakaszban alaposan meggyűlt a baja a támadások befejezésével, ráadásul a rivális játékosai kiváló nyitásaikkal is gyakran zavarba hozták a nemzeti csapat tagjait.

A negyedik szettre összeszedte magát Jakub Gluszak csapata, melyben ekkor már az újpesti Bagyinka Fanni irányított. Egy-kétpontos magyar vezetést után ismét nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak a hazaiak, akiknek nyitásaival nem igazán tudtak mit kezdeni Pallag Ágnesék. A hajrában a hatpontos különbséget háromra faragta a magyar csapat, ennél közelebb viszont nem tudott kerülni, így a horvátok megérdemelten szerezték meg negyedik győzelmüket a tornán.

A 82 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Fabris volt 18 ponttal, a magyaroktól Németh 17 pontig jutott.

Találkozó utáni értékelésében Gluszak azt mondta az MTI-nek, hogy a vereség ellenére sem teljesen elégedetlen, mert a keretből majdnem mindenki megmutatta, hogy számíthat rá.

"A torna előtt is azt mondtam, az egyik legnagyobb erősségünk, hogy 14 harcra kész játékosunk van. Ma is a buta hibákkal volt a legtöbb problémánk, ezen holnapig meg kell próbálni javítani" - mondta a tréner. A fehéroroszok elleni sorsdöntő mérkőzésre utalva kiemelte, azon lesznek, hogy utazhassanak belgrádi nyolcaddöntőre.

A mezőny legjobb magyar játékosa, Németh Anett abban látta a vereség okát, hogy a hullámvölgyeik alkalmával túl hosszú időre beragadtak egy-egy állásba, ez pedig ilyen csapatok ellen nem fér bele.

"Annak örülök, hogy a Svájc elleni mérkőzés után megint jó teljesítményt tudtam nyújtani, de azt is tudom, hogy még ennél is jobb játékra vagyok képes" - fogalmazott a 21 éves feladóátló, aki tavaly novemberben súlyos térdsérülést szenvedett, azóta most játszik először tétmérkőzésen.

A fehéroroszok elleni mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta, fontos lesz, hogy ha rontanak is, gyorsan túl tudjanak lépni, az egyik hibát ne kövesse majd több másik.

"A lábam eddig jól bírja a terhelést, remélem, az ötödik meccsen sem lesz semmi problémám" - zárta értékelését a német Potsdam légiósa.

Ez volt a két csapat 13. egymás elleni mérkőzése, az örökmérlegben mostani sikerükkel a horvátok vezetnek 7-6-ra.


később:
Svájc-Szlovákia 20.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!