Női röplabda Eb - Vereség a szlovénoktól is, nem jutnak nyolcaddöntőbe a magyarok

Sport, 2023.08.22

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott kedden a szlovén csapattól az Európa-bajnokság genti A csoportjában, ezzel eldőlt, hogy nem jut nyolcaddöntőbe.

Az olasz Alessandro Chiappini által irányított magyar válogatott szerdán, idei utolsó Eb-mérkőzésén 20 órától a világbajnok szerbekkel találkozik a 24 csapatos, belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinensviadalon.

A hatosokból a legjobb négy jut nyolcaddöntőbe.


Eredmény, 4. forduló, A csoport:
Szlovénia-Magyarország 3-0 (19, 18, 16)
---------------------------------------

Magyarország:
Lászlop, Boskó 1, Glemboczki 10, Nacsa-Pekárik 5, Németh A. 18, Kiss G. 5, csere: Tóth F., Kertész (liberók), Petőváry 1, Berkó, Török, Pintér 1, szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini


A magyarokra utolsóelőtti csoportmeccsükön az a szlovén válogatott várt, amely ellen előzetesen a legnagyobb esély mutatkozott az esetleges sikerre. A rivális a magyarhoz hasonlóan fiatal játékoskerettel szerepel a tornán, és a találkozó előtt szintén nyeretlen volt.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány nem változtatott a lengyelek elleni kezdőcsapatán, de Kump Alíz mellett ezúttal már az ujjtörés miatt kieső Vezsenyi Adriennre sem számíthatott.

A szlovénok annak ellenére jobban kezdték a mérkőzést, hogy sok ki nem kényszerített hibával segítették a magyarokat, akiknél azonban a nyitásfogadás pontossága és a támadásbefejezések hatékonysága is elmaradt az elvárttól. Mivel ezúttal a jó mezőnyvédekezéssel is adósak maradtak Németh Anették, a szlovénok végig vezetve megszerezték a vezetést.

A második felvonásban jobban és lelkesebben játszott a magyar válogatott, amely ennek, valamint Németh pontjainak köszönhetően tartotta a lépést riválisával. A hajrá előtt magyar hibák miatt hárommal elhúztak a szlovénok, és mivel újabb fordulat nem jött, az ellenfelél megduplázta előnyét. Ezzel eldőlt, hogy Kiss Grétáék nem jutnak tovább a csoportból.

A harmadik felvonásra sem változott a találkozó képe, a pontosabb, erőteljesebb röplabdát játszó szlovénok rákényszerítették akaratukat a magyar csapatra, és jobb mezőnyvédekezésüknek, valamint precízebb támadójátékuknak köszönhetően összességében sima győzelmet arattak. Így még maradt esélyük a továbbjutásra.

A 86 perces mérkőzés legeredményesebb röplabdázója Németh volt 19 ponttal, a szlovénoktól Nika Milosic 15 pontot szerzett.

"Szomorú vagyok, mert bár komoly nehézséget jelent számunkra fizikálisan ilyen erős csapatok ellen játszani, a fő baj az, hogy ha tét van, akkor megijedünk" - elemezte a látottakat az olasz tréner.

Chiappini kiemelte, azok után, hogy a lengyelek ellen tudtak felszabadultan és jól játszani, az egyébként meglátása szerint remekül teljesítő szlovénok ellen "a lehető legrosszabb arcát" mutatta csapata, amely időnként olyan volt, mintha ott se lenne a pályán.

"Nem tudunk megbirkózni egyelőre azzal, ha nyomás van rajtunk. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, sok ilyen mérkőzésre van szükségünk. Meg kell tanulnunk bátornak lenni, és a szezon közben mindennap mindenkinek keményen kell dolgoznia azért, hogy jobb, erősebb, képzettebb játékos legyen" - mondta a tréner.

Chiappini a szerbek elleni, szerdai Eb-zárással kapcsolatban arról beszélt, nem érdekli, mi lesz a találkozó végeredménye, de azt elvárja és szeretné, hogy a csapat és a játékosok a végsőkig küzdjenek egymásért, mert ebből "ezúttal semmi nem valósult meg".

"Emiatt szomorú és csalódott vagyok" - zárta a szövetségi kapitány.

Ez volt a két csapat 13. összecsapása, az örökmérleg hat magyar siker mellett immár hét szlovén diadal.


Később:
Lengyelország-Belgium 20.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!