Női röplabda Európa-liga - A franciák elleni vereség után nem juthatnak tovább a magyarok

Sport, 2023.06.10

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re kikapott a francia csapattól az Európa-liga arany divíziójában szombaton Érden.

Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország A 103 perces vereséggel eldőlt, hogy az Alessandro Chiappini irányította magyarok nem juthatnak elődöntőbe, mert már biztosan nem lehetnek a legjobb csoportmásodikok.

A nemzeti csapat így 1/3-as győzelmi mutatóval, három ponttal zárta a sorozatot.


  • Európa-liga, arany divízió, 4. forduló, C csoport:
Magyarország-Franciaország 1-3 (-20, 14, -15, -22)

a legeredményesebb játékosok: Németh A. 16, Glemboczki 10, illetve Sylves 16, Gicquel 14, Bah 12, Rotar 10

A csoport állása: 1. Ukrajna 6 pont/2 mérkőzés, 2. Franciaország 3/2, 3. Magyarország 3/4


A magyarok a két, érdi ukránok elleni 3-1-es vereség után múlt vasárnap Metzben megszerezték első győzelmüket: Alessandro Chiappini együttese 3-1-re nyert az Európa-liga-címvédő francia együttes ellen.

A bő magyar keretből ezúttal Vezsenyi Adrienn, Kertész Petra és a keddi edzésen ujjsérülést szenvedett Boskó Ágnes maradt ki, az olasz szakember pedig két helyen is változtatott múlt heti kezdőcsapatán, amelybe Glemboczki Zóra és Kump Alíz került be.

A kezdésre összegyűlt mintegy 1300 néző kezdetben kiegyenlített küzdelmet láthatott a pályán, de a játékrész derekán a magyar csapat több ki nem kényszerített hibája miatt négypontos hátrányba került. Ugyan a Németh Anették később mínusz egyre visszazárkóztak, de mindig a legrosszabbkor csúszott be hiba - főleg nyitásfogadásban teljesített gyengén a magyar válogatott -, ezt pedig a franciák könyörtelenül kihasználták.

A második szettet precízebb mezőnyvédekezéssel és jobb szervákkal kezdte a hazai együttes, ennek köszönhetően tekintélyes előnyt alakított ki. Ekkor minden játékelem sokkal jobban működött a magyaroknál, a beszálló cserejátékosok is hozzá tudtak tenni a csapat teljesítményéhez, így a házigazda könnyedén egyenlített.

A harmadik felvonásra is lendületben maradtak Glemboczkiék, de a bosszantó nyitásrontások miatt nem tudtak ellépni riválisuktól. A franciák centereire nem találta az ellenszert a magyar csapat, amely ráadásul nyitásfogadásban újra bizonytalan volt. Az ellenfél a játékrész második felében sem lassított és újabb részsikerével biztossá tette pontszerzését.

A negyedik szettre cserékkel próbálta frissíteni együttesét Chiappini, így Szedmák Réka, Nacsa-Pekárik Eszter és Török Kata is beállt. A magyar csapat a változtatások után elsősorban blokkmunkában teljesített jobban a nem túl magas színvonalú mérkőzésen, és egészen a végjátékig vezetett. A vendégek Amandha Sylves vezérletével többször is feljöttek mínusz egyre, de a hajráig mindig számukra a lehető legrosszabbkor követtek el ki nem kényszerített hibákat, így egyenlíteni nem tudtak. Az utolsó periódusban aztán 22-20 után a magyarok már nem szereztek több pontot, ezzel eldőlt, hogy nem juthatnak elődöntőbe.

A 103 perces mérkőzés legjobbjaként Sylves és Németh egyaránt 16 pontot szerzett.

"Nagyon sajnálom ezt a mai mérkőzést, mert a múlt héthez képest teljesen váratlanul nagyon sokat visszaléptünk, aminek ráadásul semmi előjele nem volt" - értékelt az MTI-nek Chiappini. "Olyan dolgokat láttam pályán, amit gyerekektől szoktam, nem dolgoztunk ma jól. Az első szettben magunkat vertük meg, és a negyedik végjátékában is minden adott volt ahhoz, hogy megnyerjük, de magunknak köszönhetően azt is elveszítettük. Nagyon csalódott vagyok".

Az Európa-liga egészére vonatkozó kérdésre azt válaszolta: ha ugyanezt a kérdést pénteken teszi fel neki valaki, akkor tökéletesnek nevezte volna a négyhetes felkészülést, de a szombati meccsen teljesen váratlan dolgok történtek.

"A csapat fiatalabb része marad még egy hetet, nekik technikai képzéseket tartunk, illetve elkezdjük a fizikális felkészítést is, hogy amikor július 10-én megkezdjük az Európa-bajnokság előtti edzőtábort, mindenki megfelelő állapotban legyen" - mondta Chiappini.

Tóth Fruzsina csapatkapitány egyetértett a szövetségi kapitánnyal abban, hogy a szombati mérkőzésen magabiztosabban kellett volna pályára lépniük azok után, hogy múlt héten 3-1-re győztek idegenben.

"Nem tudom, mi történt, de tanulnunk kell ebből, mentálisan fel kell építeni magunkat, hogy a nehéz szituációkban ne remegő kézzel álljunk oda nyitni, ütni vagy nyitást fogadni" - értékelt Nyíregyháza liberója.

A 23 éves röplabdázó ugyanakkor hozzátette, a négy hét során jól dolgoztak, pozitív felkészülést zártak, és úgy gondolja, hogy ha a játékosok mentálisan az Eb előtt is így fognak hozzáállni a munkához, akkor ott is jó eredményt érhetnek el.

A két csapat 61. egymás elleni találkozóján 28. alkalommal győztek a franciák.

A csoportokból a győztesek mellett a legjobb második jut elődöntőbe.
(MTI)

Galériánk

Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország Női röplabda Európa-liga - Magyarország-Franciaország
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!