Női röplabda Európa-liga - Ötszettes magyar győzelem az ukránok ellen

Sport, 2022.06.04

A magyar női röplabda-válogatott három mérkőzéslabdát hárítva, öt játszmában legyőzte az ukrán csapatot az Európa-liga arany divíziójának szombati összecsapásán, a C csoportban, a Tüskecsarnokban.

A német Andreas Vollmer vezette nemzeti csapat jövő szerdán a románok vendégeként zárja a sorozatot, melynek elődöntőjébe a három csoportelsőn kívül a legjobb második jut be.


Eredmény, Európa-liga, arany divízió, C csoport:
Magyarország-Ukrajna 3-2 (17, -12, -20, 20, 14)
------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Németh A. 30, Szűcs K. 16, illetve Milenko 27, Harcsinszka 14

A csoport állása: 1. Ukrajna 8 pont/4 mérkőzés, 2. Románia 4/3, 3. Magyarország 3/3


A magyar csapat múlt szombaton hazai pályán a románokkal szembeni 3-2-es vereséggel kezdett, majd csütörtökön 3-1-re kikapott az ukránoktól.

Vollmer a két nappal ezelőtti ígéretének megfelelően a rendelkezésre állók közül a lehető legerősebb kezdőcsapatot küldte pályára, így a csütörtöki együttesből csak a Bundesligában edződő Németh Anett és a feladó Petrenkó Brigitta maradt hírmondónak.

A lelátón ott volt a férfiválogatott is, amely jövő vasárnap az ezüst divízióban a finnekkel találkozik ugyancsak a Tüskecsarnokban, majd június 18-19-én a négyes döntő házigazdájaként játszik ugyanott.

Jól kezdett a magyar női együttes, a blokkteljesítménye és a nyitásai sokkal jobbak voltak, mint az első összecsapáson, ráadásul az ukránok ajándékpontokkal is segítették ellenfelüket. A riválist edző bolgár Ivan Petkov időkérésekkel próbálta megtörni a hazaiak lendületét, de próbálkozása nem járt sikerrel, a Németh vezette magyarok magabiztos teljesítménnyel kerültek előnybe.

A második felvonásra mintha mezt cseréltek volna a csapatok: az ukránoknak minden sikerült, a magyarok viszont hibát hibára halmoztak. Vollmer hétpontos hátrányban feladót cserélt, de a hazaiak játékán ez sem lendített jelentőset. A vendégek magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, sokkal gyorsabb támadásokat építettek és nagy különbségű részsikerrel egyenlítettek.

A harmadik szettre is lendületben maradtak az ukránok, akiknél Olekszandra Milenko, valamint a bajnok és kupagyőztes Vasas Óbudában légióskodó Julija Bojko volt elemében. A magyaroknál Németh továbbra is sokat vállalt, támadásaival négypontos különbséget nullázott le a vendéglátó csapat. A játszma második felében visszaesett a hazaiak koncentrációja, több pontatlanság is becsúszott a fogadásokba és a feladásokba, a szinte alig hibázó ukránok pedig - akiknek cserejátékosai minden játékmegszakításnál táncoltak a felcsendülő zenékre - ezt kihasználva megfordították a találkozót.

A negyedik etapot a hazaiak kezdték jobban, jól szerváltak, és a visszatérő ukrán hibáknak is köszönhetően öt ponttal elhúztak. A szett közepén a rivális egy jó periódussal eltűntette a különbséget, a vezetést is átvette, de a magyarok Németh és a csapatkapitány Szűcs Kinga támadásaival, valamint hatékony sáncmunkájukkal kilábaltak a rossz periódusból és a szurkolók hangorkánja közepette döntő szettre mentették az összecsapást.

A rövidített játszma két Németh-ponttal indult, de az ukránok - időkérésük után - hárompontos hátrányról egalizáltak, a térfélcserénél pedig már vezettek. A fordulást követően mindkét csapat önfeláldozóan védekezett, így több hosszú labdamenet is kialakult, és mivel ezekből az ellenfél jött ki jobban, három mérkőzéslabdához jutott. A Vollmer-tanítványok nem adták fel a küzdelmet, és sorozatban öt pontot elérve a maguk javára fordították a találkozót, megszerezve első győzelmüket a sorozatban.

Az ukránok a vereségük ellenére is megnyerték a csoportot.

A 150 perces mérkőzés legjobbja Németh volt 30 ponttal, az ukránok hozzá hasonlóan balkezes ütőjátékosa, Olekszandra Milenko 27 ponttal zárt.

Andreas Vollmer a mérkőzés után az MTI-nek azt mondta, örül, hogy irányításával megszerezte első győzelmét a magyar válogatott, amely megérdemelte a sikert, mert nagyon keményen dolgozott az elmúlt hetekben.

"A románok ellen talán nem hittünk abban, hogy nyerhetünk, de ma egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben az ellenkezője. A negyedik szettben kicsit változtattunk a felálláson, megtaláltuk a ma legjobban működőt, blokkban meg tudtuk fogni az ukránok ütőit, ez kulcsfontosságú volt" - elemezte a látottakat a német tréner.

A szakember kijelentette, győzni mennek Romániába, mert most, hogy ráéreztek a siker ízére, úgy vannak vele, mint a csokival: azonnal kérik a következőt.

A kezdőként nyolc pontot szerző Szedmák Réka úgy fogalmazott, szerették volna kitenni a pályára, ami bennük volt. és úgy érzi, ez sikerült is, még ha voltak is kevésbé jól sikerült periódusaik.

"Szeretnénk ezt a lendületet tovább vinni, a hangulat remek a csapaton belül, hiszen bár a pályán ebben a ciklusban ismerkedünk egymással, azon kívül többekkel barátok is vagyunk" - nyilatkozta az MTI-nek a Kaposvár húszéves ütőjátékosa.

A két válogatott augusztusban és szeptemberben az Európa-bajnoki selejtezőkön is találkozik egymással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!