Női röplabda Extraliga - Atanaszopulosz: a jó csapatot a játékosok vezetik győzelemre

Sport, 2024.04.19

A női röplabda Extraligában veretlenül bajnok Vasast edző Jannisz Atanaszopulosz szerint az edzésmunka mellett a csapategység volt az, aminek együttese köszönheti a mostani szezon sikereit.

A fővárosiakat 2021 nyara óta irányító görög tréner az MTI-nek adott interjúban elmondta: mint mindig, most is az évad második felében teljesített jobban a csapata, leszámítva a Kaposvár elleni bajnoki döntőt, amiben a két és fél hetes kihagyás miatt egyrészt nem volt meg a megfelelő a ritmusuk, másrészt az U20-as válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatt az edzésmunkájuk sem olyan volt, mint amilyet ő szeretett volna.

"A szezon második felére az egyik legjobb játékosunkká váló Fatoumatta Sillah pozíciót váltott az előző idényhez képest, nagyon sok munkánk volt abban is, hogy ő otthonosan mozogjon nyitásfogadóként. Voltak nehéz pillanataink, a nemzetközi szereplés miatt sokat utaztunk és tudtunk sztárcsapatokkal is jó meccseket játszani" - utalt együttese Bajnokok Ligája- és CEV Kupa-szereplésére a 45 éves szakember.

Atanaszopulosz kiemelte, a szezon során mindig túl tudtak lendülni a sérüléseken, betegségeken, megtalálták ezekre a megoldásokat, az pedig, hogy magyar csapattól nem kaptak ki, nemcsak a mostani, hanem az elmúlt három szezon következetes munkájának az eredménye.

"Sarlós Márton ügyvezetővel mindig azon igyekszünk, hogy ha lehetséges, ne legyen sok változás a játékoskeretben. A csapatunk magja évek óta alig változott, a meglévő értékeinkhez próbálunk mindig úgy hozzátenni egy-két új röplabdázót, hogy felül tudjuk múlni a korábbiakat" - fogalmazott Atanaszopulosz, akinek irányításával a Vasas a mostani szezonban megszerezte története első BL-főtáblás győzelmét, és negyeddöntős volt a CEV Kupában.

A nemzetközi porondon való szereplést illetően ugyanakkor maradt benne hiányérzet, mert a BL-ben a Marica Plovdiv, valamint a CEV Kupában a Levallois Paris elleni hazai mérkőzésből meglátása szerint többet is kihozhattak volna, ugyanakkor úgy véli, Európában ennek ellenére is méltóképpen képviselték a magyar röplabdázást.

"A hazai sorozatokban fölényben voltunk, ami azt mutatja, valamit jól csinálunk. Már most nagyon várjuk a következő idényt, mert továbbra is vallom, hogy a csúcsra érni könnyebb, mint ott maradni" - fogalmazott a tréner, aki szerint bár kívülről könnyűnek tűnhetett az újabb duplázás - a Vasas a Magyar Kupát is sorozatban harmadszor nyerte meg -, az esélyesség terhével is meg kellett küzdeniük.

"A szezon előtt mindenki a bajnoki cím legnagyobb várományosának kiáltott ki minket, de ezt a pályán is bizonyítani kellett. Mindenki minket akart legyőzni, így meg kellett értetnünk a lányokkal, hogy minden győzelemért meg kell küzdenünk, semmit nem adnak ingyen" - tette hozzá.

A cseh női válogatottat is irányító Atanaszopulosz azt vallja, a legfontosabb, hogy a megfelelő edzésmunka mellett a csapatszellem rendben legyen, mert "röplabdázni mindenki tud".

"Ezt a játékosoknak is hangsúlyozzuk, és az egész stáb nevében mondhatom, hogy akkor vagyok elégedett, ha nemcsak röplabdázóként, de emberként is fejlődnek, jobbá válnak. Amikor pedig valaki más klubba igazol, remélem, úgy távozik, hogy magával visz valamit tőlem és a Vasastól is. Az érmek fontosak, de az emberi kapcsolatok is legalább ugyanannyira" - mesélt filozófiájáról a szakember.

Hitvallása kapcsán a görög tréner elmondta: meglátása szerint a rossz csapatoknak nincs vezérük, az átlagos csapatokat a vezetőedzők vezetik, a bajnokcsapatokat pedig a játékosok.

"Sokan kérdezték tőlem: hogy lehet, hogy az elmúlt években rengeteg alkalommal nagy hátrányból jöttünk vissza akár szetteken belül is. Ez is az elmúlt három év munkájának köszönhető, sokat beszélgetünk arról az edzéseken a lányokkal, hogy ha csapatként összetartanak, akkor az eredmények is jönni fognak, mert röplabdázni tudnak. Ugyanakkor ha egyénieskednek, semmit nem fogunk elérni" - hangsúlyozta a vezetőedző.

A következő idényre vonatkozó kérdésre egyelőre csak annyit árult el, hogy mint mindig, most is az a cél, hogy folytassák a megkezdett munkát, és ha lehet, még egy lépést tegyenek előre. A nemzetközi porondon - mint mondta -, szerencsésnek is kell lenniük a sorsolásnál ahhoz, hogy felül tudják múlni a mostani teljesítményüket, magyar porondon pedig a következő szezonban is mindenki "rájuk fog vadászni", így ennek szellemében igyekeztek még tovább erősíteni a játékoskeretet.

"Külön szeretném kiemelni a Vasasnál folyó utánpótlásmunkát, különös tekintettel az NB I-ben szereplő második csapatunkra, amelynél Kőnig Gábor vezetőedző nagyszerű munkát végez. Ők voltak azok, akik a szezon során mindig kisegítettek minket, ha plusz játékosra volt szükségünk, amiért rendkívül hálás vagyok. Amikor tehetem, én is megnézem a meccseiket, sok tehetséges játékos kopogtat az első csapat ajtaján" - mondta Atanaszopulosz a második vonalnak számító NB I alapszakaszában győztes, a szombaton rajtoló rájátszásra készülő vasasos fiókcsapatra utalva.

A Vasas Óbuda az Extraligát veretlenül nyerte meg és sorozatban harmadszor, összességében pedig kilencedszer lett aranyérmes. A kupasorozatban is nyertes együttes magyar csapatokkal szembeni győzelmi sorozata jelenleg 39 találkozónál tart, az elmúlt két szezonban mindössze egyszer kapott ki hazai riválistól.

A fővárosi együttes - amely sikerével a következő idényben is a Bajnokok Ligájában szerepelhet - magyar porondon továbbra is hibátlan Atanaszopulosszal, aki mind a hat lehetséges aranyérmet megnyerte a klubbal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!