Női röplabda Közép-európai Liga - Hátrányba került az elődöntőben a Békéscsaba

Sport, 2023.03.01

A Békéscsaba öt szettben kikapott a Mladost Zagreb otthonában a női röplabda Közép-európai Liga elődöntőjének szerdai első mérkőzésén.

A visszavágót jövő kedden rendezik Békéscsabán. A finálé egy később kijelölésre kerülő helyszínen lesz március 18-án vagy 19-én.


Eredmény, Női Közép-európai Liga, elődöntő, 1. mérkőzés:
HAOK Mladost Zagreb (horvát) - Swietelsky-Békéscsaba 3-2 (-23, 13, 21, -25, 13)
------------------------------------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Mihaljevic 25, Pavicic 18, Mehic 17, Markovic 13, illetve Drpa 25, Vasziljeva, Bodnár 10-10


A magyar és a horvát csapat is 4/2-es győzelmi mutatóval zárta az alapszakaszt, ám a viharsarkiak játszmaaránya jobb volt, így ők végeztek a második helyen, aminek köszönhetően idegenben kezdhették a párharcot.

Tóth Gábor tanítványai legutóbbi öt tétmérkőzésüket megnyerték, így jó formában várhatták az elődöntő első összecsapását. A szerdai találkozó eleje szorosan alakult, a BRSE jó nyitásaival többször is zavarba tudta hozni a hazaiakat. Ötpontos előnynél aztán váratlanul megremegtek a békéscsabai kezek, a zágrábiak egyenlítettek, de 18-20-nál ismét nekik kellett időt kérniük. A következő négy labdamenetet a horvátok nyerték, ám újabb fordulat következett, és 23-21 után nem szereztek több pontot.

A második felvonás elején állva hagyta ellenfelét a Mladost, amely a játékrész derekán már nyolccal vezetett. A BRSE ekkor nem találta a ritmust, Tóth ütő- és feladóposzton is cserélt, de a zágrábiak könnyedén egyenlítettek.

A harmadik szettre visszajöttek a csabai kezdők, azonban a magyar csapatnak komoly gondot okozott a hazaiak húszéves átlója, Andrea Mihaljevic semlegesítése. Vezérletével a hatékonyan nyitó Mladost ismét magabiztos előnyt épített ki, a BRSE játékosai pedig sok hibával játszottak. Amikor a hazaiak egymás után öt labdamenetben is rontottak, felcsillant az esély a csabaiak előtt, de a horvátok összeszedték magukat és megfordították a mérkőzést.

A negyedik etapra is megmaradt a fiatal átlagéletkorú horvát csapat jó nyitó- és blokkteljesítménye, míg a viharsarkiak húzóemberei indiszponáltan, sokat rontva játszottak. Mihaljevic tarthatatlan volt, 18-11-nél megnyugtatónak tűnt a hazai előny, ám a Mladost játékosai a következő nyolc labdamenetben hat önhibát vétettek, így 20-20-nál egalizáltak a Tóth-tanítványok. A zágrábiak így is kiharcoltak három mérkőzéslabdát, de a BRSE ezeket hárította, majd egyenlített.

A rövidített játszmát is a házigazda kezdte jobban, és bár a vendégek többször is kitartóan kapaszkodtak, egyenlíteniük nem sikerült. A Mladost ütői, valamint az osztrák center Aida Mehic vezérletével hat ponttal meglépett, és bár előnye a hajrában majdnem elolvadt, megnyerte a 122 perces összecsapást.

A mérkőzés legjobbjai Mihaljevic és Marta Drpa voltak egyaránt 25-25 ponttal.

A másik ágon két szlovén csapat, a legutóbb ezüstérmes Kamnik és a tavaly bronzérmes Maribor játszik, az első, maribori mérkőzést a vendégek 3-0-ra megnyerték, így közel kerültek a fináléba jutáshoz. A visszavágó abban a párharcban jövő szerdán lesz.

A címvédő Vasas Óbuda a mostani idényben nem indult a regionális sorozatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!