Női röplabda Közép-európai Liga - Kétszettes hátrányból, aranyjátszmával jutott döntőbe Békéscsaba

Sport, 2023.03.07

A kétszeres győztes Békéscsaba bejutott a női röplabda Közép-európai Liga fináléjába, miután az elődöntő keddi visszavágóján hazai pályán előbb 0-2-ről fordítva 3-2-re győzött a Mladost Zagreb ellen, majd az aranyjátszmát is megnyerte.

A hazaiak az ötödik szett végén mérkőzéslabdát hárítottak.

A finálé egy később kijelölésre kerülő helyszínen lesz jövő szombaton.


Eredmény, Női Közép-európai Liga, elődöntő, visszavágó:
Swietelsky-Békéscsaba - HAOK Mladost Zagreb (horvát) 3-2 (-23, -20, 22, 17, 14) - aranyszett: 15-11

Továbbjutott: a BRSE, aranyszettel.


A horvát csapat a múlt szerdai első mérkőzésen alaposan meglepte a magyar együttest, a 3-2-es vereséggel Tóth Gábor lehetett elégedettebb, mivel a hazaiak jobb koncentrációval nagyobb arányú diadalt is arathattak volna. A visszavágó előtt a békéscsabai tréner a precízebb védekezés mellett jobb mentalitást várt játékosaitól, és abban bízott, hogy jó nyitásokkal sikerül majd kibillenteni komfortzónájából az ellenfél feladóját.

A BRSE - amely 3-0-s vagy 3-1-es sikerrel bejuthatott a döntőbe - rosszul kezdett, a hetedik labdamenetben szerezte első pontját. Ezt követően beindult a hazaiak játéka, egyenlítettek, és a török Ceyda Aktas blokkja után a hajrát már előnyből kezdték. A túloldalon Josipa Markovic és Katarina Pavicic jeleskedett, a Mladost pedig előbbi jó támadásaival megnyerte a nyitó felvonást.

A második szettben mindkét csapat többet hibázott, és ebből úgy tűnt, a vendégek tudnak profitálni. Bodnár Dorottya egymás után három, nem sokkal később a szerb Marta Drpa sorozatban négy pontot szerzett, de ez csak arra volt elég, hogy a BRSE minden alkalommal egyenlítsen. Hiába fordított aztán a játékrész derekán a hazai együttes, a hajrában a Mladost röplabdázott precízebben, így megduplázta előnyét.

Innentől kezdve a csabaiak nem hibázhattak, sorozatban négy megnyert szettre volt szükségük a döntőbe jutáshoz. A harmadik etapban ennek ellenére jó ideig Tóth Gábor együttese futott az eredmény után, a fordulatot Glemboczki Zóra beállása hozta el: a magyar ütőjátékos pontos támadásokkal hálálta meg a bizalmat, együttese pedig előbb felzárkózott, majd 19-20 után sorozatban öt pontot szerzett és kisvártatva szépített.

A negyedik etap fej fej melletti küzdelmet hozott, de folyamatosan a hazaiak vezettek, olykor több ponttal is. A nyitásokban sokat javuló BRSE a vendégek rövidzárlatát és hibáit kihasználva öttel meglógott, és végül simán egyenlített.

A döntő játszmát jól kezdték a horvátok, de magyar szempontból 2-5 után Drpa és Glemboczki vezérletével sorozatban hét békéscsabai pont következett, és 13-9-nél úgy tűnt, a hazaiak könnyedén harcolják ki a 15 pontig tartó aranyjátszmát. Ekkor azonban még nem volt vége a fordulatoknak, a Mladost öt egymás utáni ponttal meccslabdához jutott - 13-13-nál Glemboczki és a Bagyinka Fanni egyszerre próbált meg feladni -, de előbb Bodnár pontjai újabb csavart jelentettek, majd a bolgár Ralica Vasziljeva sikeres támadása 131 perc után a ráadás felvonást jelentette.

Ebben már egyértelműen a rutinosabb BRSE volt fölényben, a láthatóan elfáradó horvátok körbeütötték a pályát, így a viharsarkiak ritkán látható fordítással, sorozatban négy szettet megnyerve, 150 perc után ünnepelhették a döntőbe jutást.

A mérkőzés legjobbja az utolsó pontot szerző Drpa volt.

A másik ágon két szlovén csapat, a legutóbb ezüstérmes Kamnik és a tavaly bronzérmes Maribor játszik, a múlt heti első, maribori mérkőzést a vendégek 3-0-ra megnyerték, így jó helyzetből várják a szerdai visszavágót.

A címvédő Vasas Óbuda a mostani idényben nem indult a regionális sorozatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!