Női röplabda Közép-európai Liga - Több kulcsembere nélkül utazik a négyes döntőre a címvédő Békéscsaba - ELŐZETES

Sport, 2024.03.01

A címvédő Békéscsaba nehéz helyzetben várja, és részben ezért némileg tartalékos összeállítással utazott el a női röplabda Közép-európai Liga (MEVZA) szombaton és vasárnap, Mariborban megrendezésre kerülő négyes döntőjére.

Tóth Gábor együttese a regionális sorozat alapszakaszát 4/2-es győzelmi mutatóval a harmadik helyen zárta, így a szombati elődöntőben a horvát bajnok HAOK Mladost Zagreb lesz az ellenfele. A két együttes a mostani idényben még október végén találkozott, akkor a BRSE 3-0-ra győzött Zágrábban, igaz, mindhárom játszma csak a minimális, kétpontos különbséggel dőlt el.

A viharsarkiak számára a négyes döntő időzítése nem nagyon lehetne rosszabb, ugyanis amellett, hogy jövő szombaton a címvédő Vasas ellen a Magyar Kupa döntőjében lesznek érdekeltek, a bajnokságban nem tudták lezárni a negyeddöntős összecsapásukat, így jövő szerdán is vár rájuk feladat. Az UTE az előzetesen vártánál sokkal nagyobb csatára kényszeríti a csabaiakat, a fővárosi lila-fehérek szerdán hazai környezetben 3-0-s diadallal kiharcolták a mindent eldöntő ötödik találkozót, így Molcsányi Ritáéknak a két MEVZA-találkozó után, de még a kupafinálé előtt is pályára kell lépniük.

Éppen ezért a BRSE szakmai stábja úgy döntött, a négyes döntőre "egy igencsak megfiatalított kerettel utazik el", de "olyan rutinos röplabdázók is a fiatalokkal tartottak, akik már a magyar válogatottban is letették a névjegyüket". A csabaiak honlapja a belga Dominika Strumilo, valamint Miroszlava Paszkova sérüléséről is beszámolt.

"Az ellenfelek feltérképezésére kevés az idő, de az elemzés megvolt, minden háttéranyagot biztosítottunk a játékosoknak ahhoz, hogy fel tudjanak készülni. Egy final fourban mindig az a legfontosabb kérdés, hogy ki milyen szívvel és tűzzel tud játszani, az emberi tényező a kulcs, valamint az, hogy egy csoport miként tud egységesen funkcionálni és közösen dolgozni" - fogalmazott Tóth Gábor.

A tréner megjegyezte: a Mladostot hosszú évek óta jól ismerik, a tavalyi elődöntő óta nem sokat változott, és az lesz a legfontosabb, hogy "globálisan megértsék, mi a céljuk a játékban".

"Náluk ez az, hogy minél gyorsabban tudjanak játszani, és amikor ezt nem tudják megtenni, akkor adódhatnak problémáik" - jelentette ki a szakember.

A Békéscsaba és a fiatal horvát játékosokra építő Mladost a tavalyi rájátszásban is az - akkor oda-visszavágós rendszerű - elődöntőben találkozott: a zágrábiak odahaza 3-2-re győztek, de hat nappal később hiába vezettek Békéscsabán is 2-0-ra, a hazaiak sorozatban négy játszmát nyertek és végül ők jutottak döntőbe.

Magyar együttesek eddig nyolcszor hódították el a regionális bajnokság aranyérmét: a Békéscsaba 2023 előtt 2017-ben és 2018-ban, a Vasas Óbuda 2022-ben ért fel a csúcsra, míg a sorozat elődjének számító Interligát az Eger 1995 és 1997 között háromszor, a Nyíregyháza pedig 2000-ben nyerte meg.


A négyes döntő programja, Maribor:

----------------------------------

szombat, elődöntő:
HAOK Mladost Zagreb (horvát) - Swietelsky-Békéscsaba 16.00
Calcit Volley (szlovén)-OK Nova KBM Branik Maribor (szlovén) 19.30

vasárnap:
a 3. helyért 14.30
döntő 17.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!