Női röplabda Magyar Kupa - Békéscsabai siker az elődöntő első meccsén

Sport, 2024.02.09

A legutóbb ezüstérmes Békéscsaba 3-1-re nyert a tavaly bronzérmes Nyíregyháza otthonában a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének pénteki első mérkőzésén.

A párharc visszavágóját szerdán rendezik Békéscsabán.

A továbbjutó a Vasas-Kaposvár párosmeccs győztesével találkozik a március 9-i, érdi fináléban, míg a vesztesek ugyanott a bronzmérkőzésen lesznek érdekeltek.


Női Magyar Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsaba 1-3 (-17, -18, 22, -23)
-----------------------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Kocic 36, illetve Sztepanyenko 22, Strumilo 20, Paskova-Kaneva 17, Bodnár 11


A két csapat a mostani idényben eddig két bajnokin csapott össze, amelyeken az idegenben játszó együttes nyert 3-1-re. A BRSE legutóbbi tétmeccsén 3-0-ra kikapott a Vasas otthonában, míg a nyírségiek 0-2-ről fordítva nyertek odahaza a MÁV Előre ellen. Utóbbiak sikere azonban vezéráldozattal járt: a válogatott center Lászlop Alexandra fáradásos törés miatt hosszú időre kidőlt. Helyén így a kupaelődöntőn a 19. születésnapját hétfőn ünneplő Földi Boglárka kezdett.

A Békéscsabánál ugyanakkor - amelynél az elmúlt hónapokban rengetegen küzdöttek kisebb-nagyobb sérüléssel - minden játékosára számíthatott Tóth Gábor vezetőedző.

A pénteki találkozón a vendégek kezdtek jobban, mert amellett, hogy kevesebbet hibáztak, több extra - saját nyitásból elért - pontot is szereztek. A BRSE 8-7-es előnye után sorozatban öt ponttal ellépett, és az ekkor kialakított tekintélyes fórját megőrizve, a belga Dominika Strumilo és az azeri Margarita Sztepanyenko vezérletével simán szerezte meg a vezetést.

A második szett elején egy ideig képes volt tartani a lépést riválisával a Nyíregyháza, de a Békéscsaba támadóinak okos megoldásaira - ejtéseire, pörgetéseire - nem volt válasza Adrian Chylinski csapatának, így a vendégek növelték előnyüket. A felvonás második felében ugyan a szerb Nina Kocic jó játékával mínusz háromra vissza tudtak zárkózni a hazaiak, a csabaiak ennél közelebb nem engedték vendéglátóikat, így Molcsányi Ritáék kétszettes előnyből folytathatták.

A harmadik etapban a találkozó során először Fatum-előnyt mutatott az eredményjelző, ráadásul 11-8-nál bokasérülés miatt kezdőfeladóját, a török Cansu Aydinogullarit is elveszítette Tóth Gábor csapata. A hazaiak már hattal is vezettek, de a csereként beállt irányító, Kotormán Réka hamar felvette a meccs ritmusát, és remekül szolgálta ki társait, a BRSE pedig 21-nél egyenlített. A vezetést azonban nem tudták átvenni a vendégek, így szépített a Nyíregyháza.

A negyedik játszmára rendezte sorait a BRSE, amely Sztepanyenko pontjaival két-három pontos előnyben volt. A túloldalon Kocic ekkor már 30 (!) pontnál tartott, de a vendégeknél sokkal több jó egyéni teljesítmény akadt, így a játékrész derekán négy pontra hízott a csabaiak fórja. A hajrá előtt a szerencsével sem hadilábon álló nyírségiek - akiknek két labdája is védhetetlenül csorgott át az ellenfél térfelére - egyenlítettek (19-19), de az utolsó periódusban a vendégek játszottak kevesebb hibával, így nagy lépést tettek a döntőbe jutás felé.

A 102 perces mérkőzés legjobbja a 36 ponttal záró Kocic volt, a Békéscsabából négyen is tíz pont feletti teljesítménnyel zártak.

"Nagy nehézséget okoz, hogy Lászlop sérülése után csak két egészséges centerünk maradt. Eleinte mintha nem is hittünk volna abban, hogy ma nyerhetünk, aztán a második szett után változtattunk egy kicsit és elkezdtük a saját játékunkat játszani. Nem adtuk fel és nem is fogjuk, van még egy visszavágó, de ott már az első perctől kezdve hinnünk és harcolnunk kell" - értékelt a találkozó után Chylinski.

A vendégek részéről Tóth Gábor úgy fogalmazott: csapata "nagy szívvel akarta" ezt a győzelmet, amiben kulcsszerepe volt annak, hogy Kotormán Réka remekül helyettesítette Cansu Aydinogullarit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!