Női röplabda Magyar Kupa - Történelmi sikert elérve döntős a Szent Benedek RA

Sport, 2022.01.14

A Szent Benedek RA története során először jutott az MVM női röplabda Magyar Kupa döntőjébe, miután az elődöntő pénteki visszavágóján 3-2-re legyőzte a címvédő Nyíregyházát.

A Balaton-partiak már az elődöntős szerepléssel is eddigi legnagyobb sikerüket érték el.

A másik ágon - most szombaton, valamint február 2-án - a Vasas Óbuda és a Swietelsky-Békéscsaba találkozik.

A bronzmérkőzést és a döntőt március közepén rendezik.


Eredmény, elődöntő, visszavágó:
Fatum-Nyíregyháza - Szent Benedek RA 2-3 (-28, 22, 19, -11, -12)
----------------------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Radosova 29, Vaida 20, Lászlop 10, illetve Koprivica 18, Stijepic 17, Jimerson 12

Továbbjutott: a Szent Benedek kettős győzelemmel (6-2).


Az első, hétfői mérkőzés óta - melyen a balatonfürediek 3-0-ra nyertek - éles közleményváltás alakult ki a klubok között, miután a Nyíregyháza koronavírusos esetek miatt kérte a találkozó elhalasztását. Ebbe a Balaton-partiak nem egyeztek bele, mivel a nyírségiek által javasolt új időpontban - február 24-én - a magyar szövetség állásfoglalása szerint már nem lehet játszani, az elődöntőt ugyanis "legkésőbb február 13-án lehet megrendezni". A SZBRA-nál még karácsony előtt és alatt voltak pozitív esetek, emiatt a füredieknél az első összecsapáson és most sem játszott a válogatott feladó, Bleicher Réka és az utánpótlás-válogatott liberó, Baksa Panna.

A túloldalon az ugyancsak covidos vezetőedző Németh Szabolcsot a másodedző Pampuch Csaba helyettesítette a kispadon, míg az amúgy is szűk játékoskeretből a bolgár ütő, Ralica Vasziljeva, a 25-szörös válogatott center, Pintér Andrea, valamint a horvát átló, Katarina Glavinic hiányzott, így a hazaiak mindössze kilenc röplabdázót tudtak nevezni. A 17 éves Bogár Dorina a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.

A hazaiak sokkal jobban kezdtek, mint négy nappal korábban, és bár jó ideig a füredieknél volt az előny, a Fatum egy-kétpontos különbséggel tapadt ellenfelére. Sok volt a vendégeknél a ki nem kényszerített hiba, 15-nél egyenlő volt az állás, majd a romániai Vaida Beáta támadásával 18-17-nél már a Nyíregyháza vezetett. A nyírségiek három ponttal megléptek, de szettlabdához mégis a fürediek jutottak először, a fordulatos végjátékban aztán mindkét együttesnek volt lehetősége lezárni a játékrészt, ami végül a vendégeknek sikerült.

A második szettben villámrajtot vett a Nyíregyháza, a Szent Benedek soraiban - némileg váratlanul - zavarodottságot lehetett felfedezni. Cserével próbálkozott a füredieket irányító szerb Dejan Desnica, de a Fatum folyamatosan növelte előnyét a szlovák Nikola Radosova és Vaida pontjaival. Kilencpontos hazai fórnál a csereként beállt amerikai Tia Jimerson támadásaival és blokkjaival "visszajött" a szettbe a Szent Benedek (20-17), de Radosova jó játékának köszönhetően kitartott a szabolcsi előny.

A harmadik felvonásban fej fej melletti küzdelem alakult ki, hazai oldalon Radosova és Vaida, a túlsó térfélen a szerb különítmény, Milka Stijepic, Natasa Savovic és Milena Koprivica szállította a pontokat. A szett közepéig, 16-16-ig szoros maradt a játékrész, de Radosova ászai döntőnek bizonyultak: a szlovák légiós a szett végén már 23 pontnál tartott, csapata pedig fordított.

A negyedik játszma is gyenge füredi nyitásfogadással kezdődött, de pillanatok alatt fordult a kocka, így Pampuch Csabának kellett hamarabb időt kérnie. Megtorpant a Nyíregyháza, játékosai úgy tűnt, elsősorban fejben fáradtak el. A fürediek ezt kihasználták és előnyüket folyamatosan növelve, a szettet magabiztosan megnyerve jutottak fináléba. Radosova támadási hibája után a vendégjátékosok a cserékkel és a stábbal is összeölelkezve ünnepelték a klubtörténelmi sikert.

Az ötödik szettet így is le kellett játszani, ebben sokáig kiegyenlített küzdelem folyt, a végén ezúttal is a balatonfürediek örülhettek.

A 139 perces találkozó legeredményesebbje Radosova volt 29 ponttal, a Szent Benedekből Koprivica 18-ig jutott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!