Női vízilabda Eb - Mahieu és Hertzka szülőhazája ellen készül

Sport, 2024.01.12

A magyar női vízilabda-válogatott szombaton az ötödik helyért a franciákkal játszik az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon, a találkozó érdekessége, hogy mindkét együttesben szerepel egy-egy játékos, aki szülőhazája ellen ugrik medencébe.

Mahieu Geraldine évek óta erősíti a magyar csapatot, míg a franciáknál a tavalyi világbajnokságon mutatkozott be világversenyen Hertzka Orsolya, aki 2019-ben még a magyar válogatottal, éppen a jelenlegi társ szövetségi kapitány Mihók Attila irányításával nyert Universiadét.

"A lányok nagy részével juniorban együtt játszottam, jó barátnők vagyunk, bár ugye a vízben nincs barátság. Várom már a mérkőzést, szeretnénk egy jó tapasztalatszerzéssel zárni az Európa-bajnokságot" - nyilatkozta az M4 Sportnak a horvátok ellen a vártnál nehezebben megnyert csütörtöki találkozót követően Hertzka Orsolya, akinek a nagyapja Párizsban született, amerikai tanulmányait követően pedig a francia Lille-nél játszott, így került "képbe" a válogatottnál.

Hozzátette, a francia csapat most némileg "légüres" térben van, hiszen a nála gyengébb csapatokat viszonylag magabiztosan le tudja győzni, ugyanakkor a magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben egyelőre még nem sikerült a bravúr. Ilyen volt a görögök elleni negyeddöntő is: a találkozó elején még háromgólos hátrányból is fordítani tudott az együttes, de a folytatásban a rivális simán győzött.

Hertzka Orsolya - akinek a magyar válogatottból Kuna Szonja és Leimeter Dóra a legjobb barátnői - megjegyezte, az elmúlt időszakban rendkívül sokat edzőtáboroztak közösen az elittel, az olaszokkal és a görögökkel is gyakoroltak, azonban hiányzik az éles meccsen szerzett tapasztalat az ilyen kiváló ellenfelekkel szemben.

Mahieu Geraldine pályafutása során másodszor ugorhat medencébe szülőhazája válogatottja ellen, 2022-ben a spliti Európa-bajnokságon a magyarok simán, 19-9-re diadalmaskodtak.

"A francia csapat azóta teljesen kicserélődött, több honosított játékos is van az együttesben. Egy igazán jó ellenfél lesz, amely ellen hasznosan tudunk majd gyakorolni. Figyelnünk kell a taktikára, a védekezésre, nem csak arról szól az egész, hogy legyünk túl valahogy ezen a mérkőzésen" - fogalmazott a Dunaújváros centere, aki korábban csapatkapitányként erősítette a franciákat.

Mahieu megjegyezte, természetesen kicsit furcsa neki a Marseillaise-t hallgatni, de a himnuszok után már kizárólag a saját feladatára koncentrál.

A magyar-francia helyosztót szombaton 17.30-tól az M4 Sport élőben közvetíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!