Női vízilabda Eb - Mihók Attila már az első felkészülési meccsen az Eb-játékot szeretné látni

Sport, 2023.11.30

Budapesten kezdte meg közvetlen felkészülését a januári olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra a női vízilabda-válogatott, melynek jelenlegi 23 fős keretéből 15-en utaznak majd a kontinensviadalra.

A csapat csütörtökön nyilvános edzésen látta vendégül a sajtó képviselőit a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában, melynek sátras 50 méteres medencéjében a mezőnyjátékosok szinte megállás nélkül rótták a hosszokat Mihók Attila felügyelete mellett, közben Cseh Sándor, a másik társkapitány felvázolta az MTI-nek a hollandiai kontinenstornáig tartó kifejezetten sűrű programot.

A héten a fővárosban dolgoznak a keret tagjai, majd a jövő héten Kecskemétre teszik át a székhelyüket, december 11-től pedig újra Budapesten lesz a bázis. Akkor viszont már a kínai válogatottal közösen edz a csapat és játszik minden nap edzőmeccseket, majd azon a hétvégén Egerben és a Komjádi Uszodában vív két hivatalos mérkőzést egymással a két együttes. Cseh Sándor szavai szerint karácsony előtt vélhetően lesz egy keretszűkítés, de ez még nem biztos, hogy a végleges lesz.

"A két ünnep között Spanyolországban vagyunk, edzőmeccseket játszunk a spanyolokkal és lesz két hivatalos meccsünk is. Tulajdonképpen annak kell lennie a felkészülés csúcsának" - jelentette ki Cseh Sándor, hozzátéve, hogy hazatérve még december 31-én is lesz edzése a csapatnak, s január 3-án utaznak Eindhovenbe.

Mihók Attilát és Cseh Sándort szeptember elején nevezték ki társkapitánynak, s azóta utóbbi elmondása szerint aktívan kommunikálva, harmonikusan dolgoznak együtt. Ahogy Cseh fogalmazott: kifejezetten élvezi a munkát, ez is volt a célja azon túl, hogy minden tudásával segítse a csapatot.

A szakmai stáb és a játékosok számára is komoly feladatot jelent, hogy a januári Eb után februárban világbajnokságon kell helytállniuk. Most azonban elsősorban a kontinensviadalra koncentrálnak a kapitányok és a pólósok is.

"Őszintén szólva, ha csak egyetlen Európa-bajnokságra készülnénk, akkor sem csinálnám másként a felkészülést" - mondta Cseh Sándor. - "Nekünk itt a legfontosabb az, hogy az Eb-n szeretnénk nagyon jól szerepelni. És nyilván akkor kell majd okosnak lenni, mert ha jól, ha rosszul sikerül, ugyanúgy tovább kell majd lépni a következő fázisra."

Mihók Attila szintén azt hangsúlyozta, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni kollégájával, akivel a közvetlen Eb-felkészülés rajtja előtt több mint harminc játékost mértek fel, közülük választották ki a bő keret tagjait.

"Számomra nagyon izgalmas, ugyanakkor rendhagyó eddig ez a felkészülés. Volt egy két hónapos időszak, amikor egy nagyon széles bázissal elkezdtük a tesztelést, aminek a végén maradt a 19 mezőnyjátékos és a négy kapus, akik beilleszthetők a konkrét elképzeléseinkbe" - mondta Mihók Attila, hozzátéve, hogy az első három-négy hétben elsősorban a fizikai munkán lesz a hangsúly, ugyanakkor folyamatos taktikai felkészítés is zajlik majd. - "Lesz négy hivatalos tesztmérkőzésünk és ezekből az elsőre, a december 17-i Kína elleni találkozóra tervezzük a végleges formánkat. Addigra pontosan azt a csapatot szeretném látni, ami majd az Eb-n fog játszani, ha nem is nevekre, de stratégiára, posztorientáltságra és alapvető taktikára nézve."

Az Eb-t január 5. és 13. között rendezik, a magyar női vízilabda-válogatott úgy szerezhet olimpiai kvótát, ha a két, már biztos párizsi résztvevőt, a spanyol és a holland csapatot leszámítva a legjobb lesz.

A női válogatott felkészülési kerete:
Kapusok: Maczkó Lilla (Dunaújváros), Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Eger)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dobi Dorina (Dunaújváros), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mészáros-Farkas Kata (BVSC), Peresztegi Nagy Kinga (UVSE), Parkes Rebecca (Eger), Szabó Nikolett (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC), Varró Eszter (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!