Nyíltvízi úszó vk - Elmarad a párizsi verseny

Sport, 2023.08.06

Nem rendezik meg a nyíltvízi úszók világkupa-küzdelmeinek párizsi állomását.

A hatalmas esőzés miatt jelentősen romlott a Szajna vízminősége, így a szombati női verseny után vasárnap a férfiak viadala is elmaradt.

A nemzetközi szövetség (WA) közlése szerint a jövő évi olimpia tesztversenyének helyszínén a rossz időjárás miatt a víz szennyezettsége elérte azt a szintet, amiben már nem rendezhetnek versenyeket.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának elárulta, hogy érkezéskor a coli baktérium előfordulása a vízben százszorosa volt a maximálisan engedélyezett szintnek, de még szombaton is közel tízszerese volt. Megjegyezte, mivel hasonló esőzés egy év múlva is előfordulhat, így a WA azt szorgalmazza, hogy a párizsi olimpia szervezőbizottsága álljon elő egy B tervvel.

"Legalább látni láttuk a pályát, amely fantasztikus környezetben van, alig 500-600 méterre az Eiffel-toronytól" - mondta a szakvezető, aki hozzátette, hogy a tesztverseny pótlására nincs lehetőség.

A Szajnában 1923 óta tilos fürdeni, de évtizedekre nyúlnak vissza az ennek megváltoztatására irányuló kísérletek, és a terv szerint egy 80 milliárd eurós beruházás által - egy földalatti átfolyómedencét építenek, amelynek célja az ilyen szennyezések megelőzése - a jövő évi ötkarikás játékokra ebből már nem lehet probléma.

A francia fővárosban több magyar is indult volna a 10 kilométeres versenyen, a nőknél a fukuokai világbajnokságon a váltóval ezüstérmes Fábián Bettina és Olasz Anna, a férfiaknál pedig a csapat másik két tagja, Betlehem Dávid, illetve az egyéniben is második Rasovszky Kristóf volt a nevezettek között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!