OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Sport, 2022.07.18

Az inflációról, a katáról, az áram áráról is kérdezték a kormány tagjait a képviselők hétfőn az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben.



DK: "Orbáni infláció" van


Gy. Németh Erzsébet (DK) az infláció mértékéről szólva úgy fogalmazott: "régen ha nem volt pénzünk, összedobtunk egy lecsót, ma ha összedobunk egy lecsót, nem marad pénzünk". Azt mondta: a kormány megpróbálja elhitetni, hogy az infláció a szomszédban vívott háború miatt van, csakhogy már tavaly áprilisban meghaladta az öt százalékot, októberben a hatot, év végén a hetet, januárban a nyolcat, pedig akkor még nem volt háború.

Ezért az ellenzéki politikus nem háborús, hanem "orbáni inflációnak" nevezte a pénzromlást.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: Közép-Európában mindenhol magasabb - Lengyelországban 15, Litvániában 20 százalék feletti - az infláció a magyarnál. Ott is Orbán Viktor csinálja az inflációt? - tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta: az árstopok, a kamatstop, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíja és a 3,9 százalékos nyugdíjemelés is mind azt mutatja, hogy a kormány küzd az infláció ellen és a lakosság pártján áll.


Jobbik: mit gondol a kormány a katásokról?


Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormány megúszásra játszott a kata-törvény ügyében, ugyanis nem voltak benn a miniszterek a szavazáson, vagyis nem tudni, a kormány valójában mit is akar ebben az ügyben. Az emberek azonban a tüntetéseken véleményt nyilvánítanak - közölte.

Úgy vélte, nem lehet elsunnyogni a válaszadást, el kell mondani, mit gondolnak a katásokról és kijavítják-e a hibát, amelyet elkövettek.

Tállai András államtitkár elmondta: a kormányzó többség egyhangúlag megszavazta a törvényt, ezért a képviselőnek nem lehet kétsége afelől, hogy a jelen nem lévők hogyan szavaztak volna, a kormánypártok ugyanis egységesen gondolkodnak. Vissza akarnak térni a törvény eredeti céljához, a katát a lakosság számára szolgáltatást nyújtóknak szánják - mutatott rá.

Lukács László György viszonválaszában közölte: ezek szerint kimondható, hogy valamennyi kormánytag arra szavazott volna, hogy a kata mostani kedvező formáját töröljék el, pedig a szakmai szervezetek megvédték a katát.

Tállai András erre azt mondta: inkább abban segítsék az embereket, hogyan tovább, mert mindenki megtalálhatja a megfelelő adózási módot.


MSZP: miért adnák világpiaci áron az áramot?


Tóth Bertalan (MSZP) közölte: a múlt héten a kormány bejelentette, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi formájának vége, de a részleteket máig nem tudni, a bejelentés pedig felzúdulást keltett. A kormány becsapta a szavazóit, mert korábban az állította, hogy nem nyúl a rezsicsökkentéshez - mondta. Hozzátette: Paks el tudná látni a teljes lakosságot árammal.

Azt kérdezte: miért akarja a kormány világpiaci áron adni az áramot, miért fenyegeti ezzel az embereket?

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy válaszolt, hogy a háború egész Európa energiaellátását döntően befolyásolja, minden ország küzd a háborús inflációval és a magas energiaárakkal. A magyar kormány garantálja az energiabiztonságot és hét intézkedést vezetett be - emlékeztetett.

Úgy vélte, a rezsicsökkentés és az árstopok politikája jelenti a megoldást a jelenlegi helyzetre, és hiába szállnak el az árak, a rezsicsökkentés az átlagos fogyasztás mértékéig megmarad. Az ellenzék eddig támadta Paksot - tette hozzá.

Tóth Bertalan szerint az államtitkár nem válaszolt a kérdésére, és mint mondta, ugyanazon az áron lehetne adni az áramot, mint eddig.

Orbán Balázs kijelentette: nem adják világpiaci áron az áramot, erről szól a rezsicsökkentés.


Mi Hazánk: a nagy cégeknek több terhet kellene vállalniuk


Dúró Dóra (Mi Hazánk) kifejtette: a kormány korábban azt ígérte, hogy fenntartja a rezsicsökkentést és még akkor is ezt állította, amikor már volt háború, infláció, szankciók, mégis bejelentette a megszorításokat. Azokat büntetik, akik családi házban élnek vagy kizárólag árammal fűtenek - vélte.

Úgy látja, a nagy cégek sok pénzt visznek ki az országból, nekik is nagyobb terhet kellene vállalniuk.

Orbán Balázs azt mondta: emberemlékezet óta nem volt olyan helyzet Európában, mint most, ez nagy kihívás elé állítja az országokat, véget ért az olcsó energia ideje és fel kell készülni arra, hogy meg kell védeni az elmúlt 12 évben elért eredményeket. Mindenkinek fennmarad a rezsicsökkentés az átlagos fogyasztás mértékéig - közölte.

Dúró Dóra kiemelte: a kormány tudatában volt annak, mi a helyzet, mégis azt mondta, hogy fenntartják a rezsicsökkentést. Nem az emberekkel kellene megfizettetni a háború árát - hangsúlyozta.

Orbán Balázs úgy vélte, ezek szerint a képviselő olyan kormányzati lépést javasol, amellyel az átlagfogyasztás felett is megmaradna a rezsicsökkentés, viszont munkahelyek szűnhetnének meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!