Ökölvívó olimpiai selejtező - Kialakult az Olaszországban induló magyar csapat

Sport, 2024.02.16

Hamid Tangribergenov, a magyar ökölvívó-válogatott üzbég szövetségi kapitánya pénteken kijelölte az idei első, olaszországi olimpiai kvalifikációs tornán induló csapatot.

A Milánó közelében március 2-án rajtoló viadalon öt-öt férfi és női bokszoló képviseli majd a magyar színeket. A férfiaknál Szaka István (51 kg), az Európa-bajnoki bronzérmes Veres Roland (57 kg), illetve Gémes Levente (71 kg), Akilov Pylyp (80 kg) és Bernáth István (+92 kg), a nőknél pedig Mezei Petra (50 kg), Lakotár Hanna (54 kg), Szűcs Szabina (57 kg), Szabó Petra (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg) lép szorítóba Olaszországban.

A versenyen minden súlycsoportban a legjobb négy szerez indulási jogot a párizsi játékokra, azaz a kvalifikációhoz elődöntőbe kell jutni.

Az ökölvívóknak három lehetőségük van a kvótaszerzésre és az elsőn, a tavalyi Európa Játékokon a magyarok közül ez Kovács Richárdnak (63,5 kg) és Hámori Lucának (66 kg) sikerült. Ezzel már biztosan több magyar indulhat Párizsban, mint a legutóbbi tokiói játékokon, melyen Gálos Roland egyedül képviselte a piros-fehér-zöld színeket. A magyar szövetséget november óta irányító háromfős ügyvivő testület tagjai abban bíznak, hogy a párizsi csapat tovább bővül. Erre márciusban Olaszországban, majd május végén a bangkoki tornán lesz esély.

"Nagy bizalommal várjuk a versenyt, mindenki készen áll rá, nagyon jó állapotban vannak a srácok" - nyilatkozta az M4 Sportnak a tatai edzőtáborban pénteken Juhász Roland, hozzátéve, hogy a világkvalifikációs viadal rendkívül erős lesz, mások mellett orosz és fehérorosz versenyzők is indulnak, ezzel együtt úgy véli, jó sorsolással bármelyik magyar képes lehet bejutni a legjobb négy közé.

Juhász Roland és az ügyvivő testület másik tagja, Berkó Lajos egyaránt hangsúlyozták, hogy a MÖSZ számára idén egyértelműen az olimpia a legfontosabb, ezért minden erőforrást igyekeznek a felkészülésre, az edzőtáborokra és a szükséges versenyekre fordítani, s olyan körülményeket teremteni, hogy a versenyzőknek és a szakmai stábnak minden feltétel adott legyen a sikeres munkához.

Berkó külön kiemelte, hogy sportdiplomáciai vonalon is igyekeznek erősíteni és ebben nagy segítségükre lehet, hogy a januári Bocskai emlékversenyre ellátogatott az európai szövetség elnöke.

"Nagyon bízunk benne, hogy a nemzetközi térben a sportdiplomáciánk ezáltal erősödik, amire nagyon nagy szükségünk van, hiszen mind a két kvalifikációs tornán nagyon kompakt, nagyon sűrű mezőny lesz és bizony lehet, hogy nüanszokon fog múlni, hogy ki szerez kvótát. Reméljük, hogy a magyarok jó megítélés alá esnek" - nyilatkozta Berkó Lajos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!