Olimpiai kvalifikációs birkózótorna - Halidov győzött, Korcsog, Ligeti és Veréb kikapott

Sport, 2021.03.18

Felemásan indult magyar szempontból az európai birkózók olimpiai kvalifikációs versenye a BOK Csarnokban, mivel Halidov Gamzatgadzsi győzött, Korcsog Milán, Ligeti Dániel és Veréb István viszont kikapott a nyolcaddöntőben, így utóbbiak ezen a viadalon elveszítették az esélyüket a tokiói kvótaszerzésre.

A vasárnapig tartó tornán a szabadfogásúaké a csütörtöki nyitónap, s az öt magyar érdekeltből négy a program elején kapott helyet.

Elsőként a még junior korú, 97 kilogrammban szereplő Korcsog Milán lépett szőnyegre, akitől nem lehetett várni, hogy legyőzze a török Suleyman Karadenizt, a 92 kilós tavalyi Európa-bajnokát. A magyar birkózónak nem is jött össze a siker, mégis dicséretet érdemelt, mivel kiélezett csatára késztette riválisát. A meccs elején Karadeniz egy levitellel 2-0-s előnyhöz jutott, Korcsog viszont nem sokkal később egyenlített egy szép lábratámadás végén. A folytatásban a török egy-egy mögékerüléssel és kivitellel visszavette a vezetést és 5-2-re elhúzott, az egyre fáradó magyar pedig sokáig nem talált rajta fogást, az utolsó pillanatokban viszont indított egy ígéretes akciót, de ezt már nem tudta végigvinni.

Rögtön utána az 57 kilós Halidov következett, aki esélyeshez méltóan verte az olasz Simone Vincenzo Piroddut. Az első három percben szép akcióval 4-0-ra elhúzott, a másodikban pedig egy levitellel fölényessé tette előnyét (6-0), melyet a végéig magabiztosan őrzött. A dagesztáni származású szabadfogású a negyeddöntőben az ukránok U23-as Európa-bajnokával, 2017-es felnőtt vb-harmadikjával, Andrij Jacenkóval mérkőzik.

A többszörös Eb-érmes, kétszeres olimpikon Ligeti Dániel volt a harmadik magyar a délelőtt folyamán. A kvótaszerzésre Dvorák László szövetségi kapitány a szombathelyi nehézsúlyút (125 kg) tartotta a legesélyesebbnek a csapatból, ám Ligeti már az első akadályban elbukott. Az akadályt a fehérorosz Dzianisz Hramianku képezte, aki nagyon stabil és összeszedett volt, s Ligeti minden figyelmetlenségét és hibáját könyörtelenül megbüntette. A meccs az első percet követően rémálomszerűen alakult a hazai sportoló szempontjából. Hramianku előbb egy kontrából csinált két pontot, majd még a szünet előtt kétszer "kivette" ellenfele lábát. A második menet sem hozott változást, a 6-0-s vezetéséhez Hramianku még hármat hozzá tudott tenni, az utolsó percben pedig már csak az volt a kérdés, hogy egy újabb akcióval technikai tust ér-e el, vagy sem. Végül maradt a 9-0-s eredmény, Ligetinek pedig így már csak egyetlen esélye maradt az olimpiai kvótára, a májusi, szófiai világkvalifikáció.

Ezúttal a szintén kétszeres olimpikon Veréb István (86 kg) is kvóta nélkül maradt, mivel nem bírt a jobb erőben lévő azeri Abubakr Abakarovval. Az első menet első két percében a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar jól birkózott, egy gyors lábratámadással ugyan ellenfele vezetést szerzett, de még ennél a lenti szituációnál a magyar billenteni tudott, így 3-2-es azeri előnyből folytatták állásból a felek, majd szinte azonnal Veréb kiléptette ellenfelét és egyenlített. Az akciódús első percek után a magyar egyértelműen fáradni látszott, riválisa pedig kétszer is kiléptette még a három perc letelte előtt (2-5). A második szakaszban Abakarov folytatta lendületes birkózását, többször levitte és kitolta Verébet, aki ugyan lentről két visszafogással két pontot is szerzett, de ezzel nem tudta kompenzálni ellenfele akcióit, így Abakarov 10-5-re győzött.

A folytatásban Kuramagomedov Murad (74 kg) is bemutatkozik a viadalon, melyen minden súlycsoportban az első kettő, azaz a két döntős szerez indulási jogot a tokiói játékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!