Olimpiai kvalifikációs birkózótorna - Mindhárom kapitány újabb kvótaszerzésben bízik

Sport, 2021.03.12

A női, valamint a kötött- és a szabadfogású válogatott kapitánya is bízik abban, hogy a jövő heti, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen sikerül újabb kvótát szerezni birkózóiknak.

A szakemberek a M4 Sport Sporthíradójának adott nyilatkozatukban egyaránt annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a hazai pálya előnyt jelent versenyzőik számára, de azt is hozzátették, hogy a nézők nagyon fognak hiányozni a lelátókról a BOK Csarnokban, ahol a 2016-os, nem olimpiai kategóriáknak rendezett világbajnokságon óriási buzdítást kaptak a magyar birkózók.

A tokiói játékokon mindhárom szakágnak van már indulója, a kötöttfogásnak Lőrincz Tamás (77 kg) és öccse, Viktor (87 kg) révén kettő is, ám a trénerek úgy látják, van esély további kvalifikáció kiharcolására.

"Négy versenyzővel indulunk és úgy vélem, mind a négyüknek van esélye. A kérdés, hogy ki tud élni az esélyével" - nyilatkozta Sike András kötöttfogású szakvezető, aki 60 kilóban Torba Eriket, 67-ben az egy súllyal feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálintot, 97-ben Szőke Alexet, míg 130-ban Varga Ádámot küldi szőnyegre a jövő héten.

A szabadfogásúaknál Dvorák László kapitány szerint előzetesen a nehézsúlyú, már Londonban és Rióban is szerepelt Ligeti Dániel (125 kg) vághat neki a legjobb esélyekkel a versenynek, és a papírforma szerint ő lehet az, aki csatlakozik a már kvótás, vb-harmadik Muszukajev Iszmailhoz (65 kg). Mellette Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg) és Korcsog Milán (97 kg) száll majd harcba a tokiói indulási helyért.

A nőknél a vb-győztes Sastin Marianna (62 kg) a már biztos olimpiai szereplő, Ritter Árpád pedig úgy vélte, hogy a négyfős budapesti csapatából az Eb-győztes Barka Emese (57 kg) és az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76 kg) az, aki képes lehet beverekedni magát a tokiói utazók közé.

Ritter ugyanakkor azt is megemlítette, hogy mindkettejüknek nagyon nehéz dolga lesz, mert a 2019-es vb-n mindkét súlycsoporotban világ- és Európa-bajnokok maradtak le a kvótáról, így most ott lesznek a mezőnyben.

Az interjúkból az is kiderült, hogy a tavalyi évben a pandémia nem csupán a versenynaptárt borította fel, hanem a külföldi edzőtáborozási lehetőségeket is ellehetetlenítette, ez különösen a női és a szabadogású szakágat érintette érzékenyen. Ezekben ugyanis a hazai mezőny sokkal szegényesebb, mint kötöttfogásban, így tulajdonképpen csak a nemzetközi táborok adnak lehetőséget arra, hogy megfelelő edzőpartnerekkel, megfelelő ingereket kapva készülhessenek a birkózók.

Azt viszont Ritter Árpád és Dvorák László is elmondta, hogy idén januártól már ismét a szokott módon lehetett dolgozni, Lengyelországban és Ukrajnában is jártak, birkózóik pedig jó formában várják a versenyt.

A BOK Csarnokban mindhárom fogásnem hat-hat súlycsoporotjából a döntősök, azaz az első kettő jut ki a nyári játékokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!