Olimpiai kvalifikációs birkózótorna - Torba és Varga is a nyolc között

Sport, 2021.03.20

Korpási Bálinthoz és Szőke Alexhez hasonlóan a 60 kilogrammos Torba Erik és a 130 kilóban szereplő Varga Ádám is bejutott a legjobb nyolc közé az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek szombati napján a kötöttfogásúak küzdenek a kvótákért.

A harmadik versenynapon közel három órát kellett várni Torba és Varga bemutatkozására, majd egyszerre szólították őket a szőnyegre, előbbit a norvégok olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Stig-Andre Berge, utóbbit pedig a cseh David Stepan ellen.

Kettejük közül egyértelműen Torbának volt nehezebb dolga, sikeréhez bravúrra volt szüksége. Az Európa Játékok-második magyar az első menetben egy intéssel előnybe került, de lentről nem volt esélye akciót csinálni, így hiába vezetett a szünetben 1-0-ra, biztosra lehetett venni: nem kell sokat várni arra, hogy a norvég kerüljön jobb helyzetbe.

A második menetben alig egy perc telt el, amikor visszaintették a BHSE birkózóját, aki parterben remekül védekezett, így csak később szerzett ponttal volt előnyben Berge. Torbának másfél perce volt, hogy fordítson, ő pedig ennek tudatában nagyobb sebességre kapcsolt, és sikerült elérnie, hogy újra leküldjék a norvégot. Az intés - az új szabályoknak megfelelően - ekkor már nem ért pontot, de az esélyt megkapta a magyar, hogy akciót csináljon, s ő élni is tudott vele, miután egy sikertelen emelést követen, a szőnyegre visszazuhanva azonnal pörgetést indított, és átforgatta riválisát (3-1). Az utolsó 15 másodpercben Berge már nem tudott mit kezdeni Torbával, aki a negyeddöntőben a bolgárok veterán klasszisával, a 36 éves világ- és Európa-bajnok Ivo Serafimov Angelovval találkozik.

Az öt éve még 97 kilóban olimpiai kvótát szerzett Varga Ádám ezúttal már a 130 kilósok között szerepel és a bemutatkozó mérkőzésén magabiztosan birkózott.

Az UTE nehézsúlyúja Stepannál az első menetben egyértelműen kezdeményezőbb volt, aminek a szakasz közepén egy cseh intés lett az eredménye, a parterhelyzetből pedig Varga egy szép pörgetéssel 3-0-ra növelte előnyét.

A folytatásban a magyar sportoló az eredmény tartására figyelt, a második menetben kapott intése (3-1) után jól védekezett, állásból pedig végig stabil volt, így összességében magabiztos győzelmet aratott. A nyolc között Varga Ádám az örmény David Ovaszapjannal csap majd össze.

A budapesti viadalon minden kategóriában az első két helyezett jut kvótához a tokiói játékokra, azaz a fináléba kell jutni a kvalifikációhoz. Erre még mind a négy magyar kötöttfogásúnak megvan az esélye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!