Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Galambos Ramóna Eb-győztest legyőzve nyolcaddöntős

Sport, 2024.05.10

Az 57 kilogrammban szereplő Galambos Ramóna bravúros, a 68 kg-ban érdekelt Szabados Noémi pedig villámgyőzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

A pénteki versenynapon kezdték meg szereplésüket a nők a törökországi tornán, melyen minden súlycsoportban három kvótát osztanak ki. A magyar színeket hárman, Galambos, Szabados, illetve az 53 kg-ban első kiemelt és így a nyolcaddöntőben kezdő Orsós Sztálvira képviselik.

Közülük elsőként Galambos lépett szőnyegre, aki a tavalyi vb előtt éveket hagyott ki sérülések miatt, majd a sikeres világbajnokság után ismét különböző problémák - bordatörés és agyrázkódás - hátráltatták a felkészülését, az idei Eb-t is kihagyta és válogatóznia kellett az isztambuli indulásért.

A BHSE birkózója ilyen előzmények után érkezett Törökországba, ahol nem volt szerencsés a sorsolásnál, mivel rögtön elsőre az 59 kilóban idén Európa-bajnoki címet nyert azeri Alyona Kolesnikkel kellett összecsapnia. Galambos nem számíthatott könnyű mérkőzésre, ugyanakkor már a meccs elejétől látszott, hogy megvan a terve a győzelemhez. Az első három percben állásból nagyon jól dolgozott - főleg riválisa jobb karjára -, s ugyan akciót nem csinált, de ő volt az aktívabb és ezért riválisát figyelmeztették, majd Galambos 1-0-ás előnybe került.

A második menetig nem változott az eredmény, annak az elején pedig a magyar több ígéretes indítása után Kolesnik egy kontrával próbálkozott, amit Galambos Ramóna gyönyörűen védett és két pontért visszatámadt, és majdnem tusba szorította riválisát. A két váll végül nem jött össze, de az utolsó percet 3-0-ás előnyből kezdhette Galambos, aki remekül védekezett, s ugyan Kolesnik egy pontot kapott egy intésért, de nem tudta ledolgozni hátrányát, s végül Galambos Ramóna 4-1-re nyert.

Nem sokkal után Szabados Noémi következett, akinek a papírforma szerint nem okozhatott gondot a palaui Uilau Ilebrang Tarkong és nem is okozott. Szabados félperc után ledöntötte ellenfelét, majd tusba szorította.

A pénteki versenynapon a kötöttfogásúak 77 kg-os kategóriájában szereplő Lévai Zoltán a vigaszágon küzd az olimpiai kvótáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!