Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Minden fogásnemben kvótáért utaznak Bakuba a magyarok

Sport, 2024.04.02

Az összes fogásnemben a kvótaszerzés reményében utaznak a magyar birkózók a pénteken kezdődő európai olimpiai kvalifikációs versenyre, Bakuba, ahol minden súlycsoportban két-két párizsi hely talál gazdára.

Az azeri megméretés előtt álló magyar csapat nagyobb része kedden, a Körcsarnokban tartott sajtónyilvános edzést, melyen a kötöttfogású és a szabadfogású válogatott tagjai mellett a női csapatot Orsós Sztalvira képviselte. Az alig egyórás tréning közös bemelegítésből és páros gyakorlatokból állt.

A bakui viadal speciális lebonyolítású lesz, fogásnemenként hat-hat súlyban az elődöntőkig rendezik meg a mérkőzéseket, így nincs vigaszág és a szokásos két nap helyett egy nap alatt megy le minden súlycsoport küzdelme.

A magyar válogatott jelenleg két párizsi kvótával rendelkezik a két tavalyi világbajnok, a kötöttfogású Losonczi Dávid (87 kg) és a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) révén. Ezt a számot még két versenyen lehet növelni, Bakuban, illetve májusban Isztambulban, a sportág világkvalifikációs viadalán.

A magyar csapat már Azerbajdzsánba is több kvóta megszerzésének reményével utazik el. Kötöttfogásban erre egyértelműen esélyes a 2022-ben világbajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg), valamint a tokiói játékokon ötödik, 2021-ben vb-második Szőke Alex (97 kg), akik elmondásuk szerint egyaránt jó formában várják a versenyt.

"Most már alapvetően jól érzem magam. A felkészülés során volt probléma a bokámmal és a vállammal is, de nem akarok panaszkodni, ez ilyen, most már jól vagyok" - mondta az MTI-nek Lévai Zoltán. - "Jól érzem magam a szőnyegen, nyugodt vagyok és örülök, hogy mehetek a versenyre. A mezőny kemény lesz, de szeretném megszerezni Bakuban a kvótát."

Szőke Alex 2021-ben, 21 évesen birkózhatott éremért az olimpián és lett vb-ezüstérmes, azt követően viszont időről időre sérülések hátráltatták. A 2022-es évet kihagyta, tavaly nem jutott ki az Európa-bajnokságra, egy újabb sérülés miatt pedig a vb-csapatba sem volt esélye beverekedni magát. Az ESMTK birkózója ugyanakkor már túl van a nehézségeken és egyértelmű célja, hogy megszerezze az olimpiai kvótát.

"Nagyon jól sikerült a felkészülésem, a januári rankingversenyen ötödik lettem, majd Dániában hat meccset nyerve szereztem aranyérmet. Ott meccsről meccsre egyre jobban birkóztam, ez pedig biztató a kvalifikációs versenyre nézve" - mondta Szőke Alex, aki kisebb náthával küzd, ami reményei szerint nem fogja befolyásolni pénteki teljesítményét. - "Ezt a kisebb betegséget leszámítva százszázalékos vagyok és bízom benne, hogy meg tudom szerezni a kvótát Bakuban."

A 24 éves kötöttfogású azt is elárulta, hogy az elmúlt két év lelkileg nehéz volt számára, de mostanra sikerült "összeraknia" magát és a sérüléseken is túljutott.

"Jön vissza a régi Alex, a régi forma és nagyon remélem, hogy meglesz a kvóta és nyugodtan fogok tudni készülni Párizsra, ahol pedig a korábbinál is jobb Szőke Alex lép majd szőnyegre" - jegyezte meg.

A szabadfogásúak egyik legnagyobb bakui reménysége egyértelműen Ligeti Dániel (125 kg) lesz, aki már a tavalyi világbajnokságon is nagyon közel volt a kvótához, de éppen lemaradt róla, viszont bízik benne, hogy már Azerbajdzsánban sikerül ötkarikás indulási jogot szereznie.

"Egy-két betegséget leszámítva úgy ment a felkészülés, ahogy terveztük, elégedett vagyok vele. A kvalifikációig úgy alakítottuk, hogy nem nagyon rakunk be versenyeket, ezért egy egyéni és egy csapatversenyem volt" - nyilatkozta a Haladás 34 éves klasszisa, aki azt is elárulta, hogy jelenleg csak a bakui versenyre figyel, nem gondolkodik azon, mi lesz utána. - "Most csak ez számít, ez minden idők legfontosabb versenye jelenleg. Gőzerővel készülök arra, hogy a legjobbamat tudjam nyújtani. Annál nem tudok többet, így ha azt sikerül, akkor elégedett leszek. Ez nem garancia arra, hogy itt, vagy később kvótás leszek, de azt gondolom, hogy amennyi melót beletettünk és amennyit küzdöttünk, benne vagyok azok között, akik között el fog dőlni a kvóta sorsa."

Ligeti hozzátette, hogy szerencsére ő lesz a verseny első kiemeltje, így - a nevezések alapján - a nyolcaddöntőben nem kell majd birkóznia, azaz, két sikerrel megszerezheti a párizsi kvalifikációt Bakuban.

A bakui magyar csapat:

----------------------

kötöttfogás (péntek):
Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Szőke Alex (97 kg), Vitek Dárius (130 kg)

nők (szombat):
Orsós Sztalvira (53 kg), Bognár Erika (57 kg), Elekes Enikő (62 kg), Szabados Noémi (68 kg), Nagy Bernadett (76 kg)

szabadfogás (vasárnap):
Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!