Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Nagy Bernadett olimpiai kvótás

Sport, 2024.04.06

Nagy Bernadett megnyerte elődöntős mérkőzését a női 76 kilogrammban a birkózók bakui európai kvalifikációs versenyén, ezzel olimpiai kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra.

Az Újpest kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes birkózója szombaton az első körben magabiztos teljesítménnyel, technikai tussal múlta felül az olasz Enrica Rinaldit, majd a negyeddöntőben egy levitellel és egy intésponttal 3-0-ra győzte le a fehéroroszok U20-as Eb-győztesét, Anasztaszia Zimjankovát.

A térdsérülés miatt csaknem két évet kihagyó magyar versenyző, aki az idei kontinensbajnokságon bronzéremmel tért vissza az élmezőnybe, ezzel a két győzelemmel biztosította helyét az esti kvótamérkőzésen. Ezen a februári Európa-bajnokság bronzütközetéhez hasonlóan a korábbi Eb-ezüstérmes francia Pauline Lecarpentier-vel csapott össze, ezúttal viszont a párizsi repülőjegy volt a tét.

A mérkőzés elején Nagy egy remek ütemben elkapott karelvezetés után próbálta földre vinni ellenfelét, ám a francia vissza tudott fogni a karjára, majd térdelő helyzetből kimentek a zónából, így nem volt értékelhető akció. A küzdelem állásból folytatódott és az UTE kiválósága szinte azonnal páros comb ledöntést hajtott végre, ezzel megszerezte a kétpontos vezetést. Ezt követően is folyamatosan irányította a mérkőzést, de nem tudta befejezni lábratámadását. Nem sokkal később a francia kapta el és vette fel a nyakába Nagy lábát, és már szinte mögé is került, amikor a magyar birkózó szembe fordult, ezzel kivédte a támadást. A szünet után Nagy ismét egylábfogással próbálkozott, de nem ért pontot az akciója, Lecarpentier-ben pedig már nem maradt átütő erő, így 2-0-s magyar győzelem született.

"Örülök, mint minden olimpikon. Nem ilyen szoros meccsre készültem, nem izgultam. Nem mondom, hogy nagyon jó formában voltam, de könnyebb meccsre számítottam. Most jobban szívta magát, vagy én nem voltam úgy ott, de éreztem, hogy ez szoros volt" - nyilatkozott a magyar szövetség interjújában Nagy.

Hozzátette, olykor hajlamos kapkodni, de ezen a napon megfogadta edzője tanácsát és türelmes volt, jól összpontosított, ennek ellenére csak szoros mérkőzéseken tudott nyerni.

Az UTE sportolója leszögezte, hogy a hosszú kihagyása ellenére mindig elhitte, hogy kijuthat Párizsba, minden nap ezért edzett, hiszen "ha nincs valami a fejedben, ami motiváljon, akkor sosem fogod elérni a célod".

Edzője, Martin Gábor elmondta, tanítványa a sérülése után sokat dolgozott és fokozatosan építették fel újra a birkózását. Eredetileg azt tervezték, hogy már a kvalifikációs világbajnokságra rendben lesz a formája, majd az U23-as Európa-bajnokságot célozták meg, de ez végül csak az idei kontinensviadalra, majd a mostani tornára jött össze.

"A mai teljesítménye olimpiai kvótát ért, úgy gondolom, fenomenális volt. Ettől függetlenül már birkózott ennél is jobban, de nagyon rendezett volt fejben. Nagyon tudta, hogy mit akar, nagyon élvezte is, amit csinál. Jó birkózást tudhat maga mögött" - értékelt a tréner.

Meglátása szerint Nagy a súlycsoportjában jelenleg Európa legjobb három birkózója között van, és a felnőtt világbajnokságon a mezőny első feléhez tartozik.

Hangsúlyozta, 2008 óta mindig van magyar női birkózó az olimpiai mezőnyben, és ez nagyon fontos. Ettől függetlenül maradéktalanul nem elégedett, mert két kvótában bízott, és úgy gondolja, egy harmadik versenyzőnek is lett volna lehetősége kvalifikációt szerezni.

"Úgy érzem, fizikálisan rendben vagyunk, állóképességben az egyik legjobbak vagyunk Európában, sőt a világon is. Sok munkát végzünk, de a technikán és a taktikán mindig csiszolni kell" - vélekedett Martin.

A súlycsoport másik kvótáját az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok török Yasemin Adar szerezte meg.

A nők közül az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvira már a negyeddöntőben búcsúzott, miután az 53 kilós kategória kiemeltjeként hatalmas meglepetésre kikapott a világ- és Európa-bajnoki harmadik német Annika Wendlétől.

Az 57 kilós Bognár Erikának és a 68 kilós Szabados Noéminek egy-egy győzelem után szintén a legjobb nyolc között ért véget a verseny, míg az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikő a 62 kilós nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

A bakui torna kiesőinek még egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalon.

Az azeri fővárosban minden súlycsoportban két-két párizsi hely talál gazdára, a döntőkre és a vigaszági mérkőzésekre így nem is kerül sor. Vasárnap a szabadfogásúak versenyeivel zárul a viadal, amelyen még négy magyar lesz érdekelt a mezőnyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!