Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Nem jutott elődöntőbe magyar kötöttfogású, Szőke és Vitek kiesett

Sport, 2024.05.09

Nem lesz magyar érdekeltje a csütörtök esti elődöntőknek a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban, mivel a négy magyar kötöttfogású közül Váncza István a negyed-, Lévai Zoltán, Szőke Alex és Vitek Dárius pedig a nyolcaddöntőben kikapott és előbbi kettő már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet, míg utóbbi kettő kiesett.

Remekül kezdődött magyar szempontból a nyitónap Törökországban, a 97 kg-ban szereplő Szőke és a 130 kg-ban érdekelt Vitek után ugyanis a 77 kilós Lévai, valamint a 67 kg-ban első kiemelt Váncza is megnyerte első meccsét.

A 2022-ben világbajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán az ukrán Volodimir Jakovliev ellen mutatkozott be és kifejezetten jól birkózott. A BHSE sportolója végig uralta a meccset, melyen riválisát szabálytalanságokért kétszer is két pontért intették, s végül a magyar simán, 6-0-ra győzött.

Utána Váncza következett, aki a tavalyi vb-n, majd a bakui európai kvalifikációs tornán is egyetlen pontra volt a párizsi kvótától, ezúttal pedig villámrajtot vett az indiai Ashu Ashu ellen, akit az első percben kétszer eldobott és 10-0-s technikai tussal győzött.

A folytatásban viszont már csak a vereségek követték egymást. Először a tokiói játékokon ötödik, 2021-ben vb-második Szőke nyolcaddöntős meccse zárult csalódást keltően, a georgiai származású szerb Mihail Kajaiánál ugyanis hiába volt aktívabb és meggyőzőbb állásban az ESMTK klasszisa, lentről nem tudott rajta akciót csinálni sem az első menetben, sem a másodikban, amikor már 1-1-es állásnál a szerb volt kedvezőbb helyzetben. Szőkének a meccs utolsó percére gyakorlatilag már jártányi ereje sem maradt, mindent kiadott magából, de ez nem volt elég a sikerhez.

A nehézsúlyú Vitek Dárius második meccsét a norvégok vb-harmadikjával, Oskar Marvikkal vívta, aki a meccs nagy részében uralta a szőnyeget, kiléptetésből, válldobásból az első három percben 3-0-s előnyt harcolt ki, majd a szünet után rögtön 4-0-ra növelte a különbséget. A BHSE Eb-harmadikja a folytatásban egyszer ugyan le tudta vinni ellenfelét, de végül 4-2-re kikapott.

Lévai Zoltán a bolgár Aik Mnacakanjan ellen folytatta és hiába ment végig nagy iramot, lentről ő sem csinált akciót, annak ellenére, hogy neki is két lehetősége volt erre, ráadásul állásból sem sikerült eredményesen támadnia, így riválisa akció nélkül tudott nyerni ellene.

Következett a negyeddöntőben Váncza, aki az igazán komoly eredménnyel nem rendelkező német Etienne Kinsinger ellen egyértelmű esélyesként lépett szőnyegre, ám ezúttal nem tudta érvényesíteni a papírformát. Szőkéhez és Lévaihoz hasonlóan ő is az elejétől diktálta a tempót, lentről azonban nem volt elég összeszedett, emelési kísérleteiben nem volt átütő erő, a német így ki tudta védekezni a parterhelyzetet. A folytatásban állásból kellett Vánczának próbálkoznia, de úgy sem járt sikerrel, majd a második menetben visszakapta az intést, 1-1 után pedig hiába ment előre, egyetlen biztató akciójáról a német a zóna szélén lelépett és ő szerzett egy pontot, 2-1-gyes győzelmével pedig a nap egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Szőke és Vitek legyőzője a következő körben kikapott, Vánczának és Lévainak viszont még a vigaszági folytatásra maradt esélye. Ehhez legyőzőiknek az elődöntőben is nyerniük kell.

Isztambulban súlycsoportonként három kvótát osztanak, azaz a vigaszágon végig kell menni, meg kell nyerni a bronzmérkőzést, majd a két harmadiknak a párizsi repülőjegyért kiírt különcsatáját is.

A magyar kötöttfogásúaknak eddig egy kvótájuk van a tavalyi világbajnoki címet nyert Losonczi Dávid révén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!