Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Orsós Sztalvira egy győzelemre a kvótától, Galambos a negyeddöntőben kikapott

Sport, 2024.05.10

Az 53 kilogrammban szereplő Orsós Sztalvira két győzelemmel bejutott az elődöntőbe, így már csak egyetlen sikerre van a párizsi kvótától a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban, ahol az 57 kg-ban érdekelt Galambos Ramóna két siker után a negyeddöntőben kikapott, Szabados Noémi pedig a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

Galambos és Szabados selejtezős sikere után magyar szempontból az orosz származású Orsós nyitotta a nyolcaddöntők sorát, méghozzá nagyszerűen.

A 2023-ban már magyar színekben Európa-bajnoki ezüstérmes klasszis a bolgár Irena Georgieva ellen kiválóan birkózott, az első menetben ugyan még csak minimális, 1-0-s előnybe került ellenfele passzivitása után, a másodikban viszont, amikor már ő volt akciókényszerben, megvillantotta tudását, levitte ellenfelét és szép akciókkal meg sem állt a 11-0-s technikai tusig.

Őt Galambos Ramóna követte a szőnyegen, akinek elképesztően nehéz ág jutott a pénteki napra. Azután, hogy a selejtezőben az idén 59 kg-ban Eb-győztes azeri Alyona Kolesnikkel mérkőzött és nyert 4-1-re, a 16 között a franciák Eb-harmadikja, a Mathilde Hélene Riviere várt rá. A francia ugyanakkor Kolesniknél gyengébb képességű birkózó, így lehetett bízni a BHSE sportolójának sikerében. Ő pedig ezúttal is nagyon összeszedett volt, egészen az utolsó félpercig uralta a szőnyeget és szép levitelekkel 5-0-ra elhúzott Riviere-től, aki a végén ugyan egyszer mögé tudott kerülni (5-2), de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elég a számára.

A két szép siker után Szabados Noémi nyolcaddöntője kevés örömet tartogatott a magyar csapatnak, ugyanis a bolgárok Eb-győztese, Mimi Hrisztova a kezdés után nem sokkal ledöntötte és tusba szorította őt, így fél percet sem töltött a szőnyegen.

A negyeddöntők során Orsós és Galambos gyakorlatilag párhuzamosan birkózott és a két magyar meccse szinte tökéletes ellentétje volt egymásnak.

Orsós Sztalvira remekül kezdett a kubai Laura Herin Avila ellen, állásból egyértelműen irányított és passzivitásponttal előnybe is került, majd a második szakasz elején egy szép levitel után azonnal pörgetni is tudott, így 5-0-s előnyt épített ki, ami a végelszámolásnál nagyon jól jött neki. A hajrát ugyanis karibi riválisa jobban bírta nála és az utolsó percben kétszer is levitte őt, több ideje azonban nem maradt, így pedig Orsós 5-4-re győzött és készülhet a párizsi kvótáért kiírt elődöntőre, melyben a moldovai Mariana Dragutan lesz az ellenfele.

Közben Galambos nagyon szenvedett az oroszok kétszeres Eb-győztese, Olga Horosavceva ellen, aki az első menetben egyértelműen jobb volt állásból és előbb kiléptette riválisát, majd a magyar passzivitása után 2-0-ra növelte előnyét. A szünetet követően Galambos Ramóna bátrabban és keményebben kereste a fogást, ám kapaszkodásból indított támadásait nem tudta pontra váltani, az orosz jól blokkolta, majd a szakasz második percében állásból a riválisa mögé került, ő pedig kimenekült a szőnyegről. Az egypontos kiléptetés és a menekülésért kapott intés után pedig már 0-4 volt az állás. Ekkor a magyar birkózó a levegőt kapkodta, úgy tűnt, minden ereje elfogyott, de mégis összeszedte magát és nagyot hajrázott. A vége előtt húsz másodperccel szép levitelt (2-4) hajtott végre, lentről pedig kis híján sikerült újabb akciót csinálnia, de a billentés elmaradt, így az orosz jutott be az elődöntőbe. Ha ott győz, Galambos Ramóna szombaton a vigaszágon kap egy újabb esélyt az olimpiai kvóta megszerzésére.

Szabados Noémi szintén bízhat még ebben, Hrisztova ugyanis szintén bejutott az elődöntőbe.

Orsós Sztalvira a 17 órakor kezdődő elődöntős program harmadik mérkőzésén lép majd szőnyegre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!