Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Szőke Alex és Vitek Dárius sima győzelemmel kezdett

Sport, 2024.05.09

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex és a 130 kg-ban érdekelt Vitek Dárius is technikai tus-győzelemmel kezdte meg szereplését a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Szőke, az ESMTK olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes klasszisa a sorsolás szeszélye folytán ugyanazzal az olasz Nikoloz Kakhelasvilivel csapott össze a nyitókörben, akivel egy hónapja a Bakuban rendezett európai kvalifikációs viadalon. Szőkének volt miért visszavágnia a georgiai származású riválisának, ugyanis az azeri fővárosban 1-1-es meccsen később szerzett ponttal ellenfele nyert, elütve ezzel őt a kvótaszerzés lehetőségétől.

Bakuban Szőke kezdett aktívabban, amire később ráfizetett, mivel nem tudott lentről akciózni, ez pedig megpecsételte a sorsát. Ennek ellenére ezúttal is kezdeményezőbben lépett fel, ami nem igényelt különösebben nagy energiákat tőle, mivel az olasz láthatóan arra játszott, hogy elsőként újra őt hasaltassák le a bírók (1-0). Kakhelasvili ugyanakkor azzal nem számolt, hogy riválisa ezúttal sokkal összeszedettebb lesz, Szőke ugyanis viszonylag gyorsan összefogta és kétszer gyönyörűen megpörgette őt (5-0). Ezzel a magyar birkózó nagyon kényelmes helyzetbe került, stabilan kellett védekeznie, majd a második szakaszban elkerülni, hogy lentről (5-1) akciót csináljon rajta ellenfele. Ez olyan jól sikerült, hogy az olasz fejlefogásból indított akciójába belefogott és újra pörgetett (9-1), ezzel pedig elérte a technikai tushoz szükséges különbséget. Végül 10-1-re nyert, mivel az olaszok lábfogást reklamáltak, amit a videózás után a zsűri elutasított.

A 2022-ben Európa-bajnoki bronzérmes Vitek Dárius a szerb Boris Petrusiccsal kezdett. A meccs bemelegítésként szolgálhatott a magyar nehézsúlyú birkózó számára, ugyanis erőfölényét kihasználva már az első három percben 5-0-s előnyre tett szert, majd a második elején alig egy perc alatt kitolásból és levitelből újabb négyet tett hozzá, így 9-0-s technikai tussal győzött.

Csütörtökön még Lévai Zoltán (77 kg) és Váncza István (67 kg) lép szőnyegre, előbbi Szőkéékhez hasonlóan a 16 közé jutásért kezd, míg Váncza a nyolcaddöntőben vívja nyitómeccsét.

Isztambulban minden súlycsoportban az első három szerez párizsi kvótát, azaz szerencsés esetben még akár egy vereséggel is lehet olimpiai kvalifikációt szerezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!