Öttusa vk - Bauer Blanka hatodik, Gulyás Michelle tizedik

Sport, 2024.04.27

Bauer Blanka a hatodik, Gulyás Michelle a tizedik helyen végzett az öttusázók idei harmadik, budapesti világkupaversenyén.

A múlt szombaton, Ankarában 11., még csak 18 éves Bauer a szerdai körvívásban 15 ellenfelét győzte le és 20-tól kapott ki, ezzel a szombati 18-as döntőt a 15-17. helyről kezdte a Ludovika Campuson kialakított versenyközpontban. A lovaspályán hibátlanul ment végig, öt másodperccel a szintidőn túl ért célba, ami 295 pontot jelentett a számára. Bónuszvívásban nem növelte pontjainak a számát, majd úszásban 2:18.19-cel kilencedik lett.

A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban a 14. helyről startolt és gyors lövősorozatokkal, remek tempóban haladva a hatodik helyig kapaszkodott fel. A kombinált számban 11:10.60 perccel a második legjobb eredményt érte el.

"Mindenképpen pozitív érzéseim maradnak erről a versenyről - mondta az MTI-nek. A döntőben a kulcsszám a lövészet volt, amely a selejtezőben és az elődöntőben még nem ment jól, de a döntőre sikerült összerakni. Az úszásomon és a futásomon érződött, hogy már második hete versenyzem, kicsit fáradt voltam. A hibátlan lovaglásomnak nagyon örülök, sokat fejlődtem ebben a számban."

A vk-sorozat első, márciusi állomásán, Kairóban győztes, olimpiai kvótás Gulyás a körvívásban 24 győzelemmel és 11 vereséggel az élcsoportban végzett. Ezzel az eredménnyel pontszámát tekintve a negyedik-ötödik helyről kezdett szombaton. Lova a 2-es és a 7-es akadályt lehúzta, emellé jött még két másodperces időtúllépés, így a lehetséges 300-ból 284 pontot szerzett. Ezt követte a bónuszvívás, melyben a világbajnoki ezüst- és bronzérmes versenyző nem gyűjtött plusz pontokat. A 200 méteres úszást viszont 2:09.12 perccel megnyerte.

A kombinált számnak másodikként vághatott neki, s bár az első lövészete nem sikerült túl jól, a többi már igen, és jó darabig úgy tűnt, biztos az éremszerzés. Csakhogy a táv második felében lelassult, felzárkóztak rá, a vége felé pedig többen elfutottak mellette, így a tizedik helyig csúszott vissza. A kombinált számban 12:17.60 perccel a 18. eredményt érte el. A célba érés után a fűre roskadt és sírva fakadt.

"Sűrű a program, olimpia évében mindig összezsúfolják a világkupákat, kevés az idő a regenerálódásra - emelte ki Martinek János szövetségi kapitány Gulyás Michelle futóteljesítményére reagálva. - Blanka fiatalabb, junior versenyző, nagyon jól bírja a sorozatterhelést. Ha megtanul jobban vívni és több tapasztalatot szerez, nagyon sikeres versenyzővé válhat."

Győzött a nyolcadik helyről felfutó fehérorosz Marija Gnedcsik.

A női versenyt kedden 84 öttusázó kezdte meg a selejtezővel három csoportban. A hat magyar közül három végzett mezőnyében az első 12 között és jutott ezzel tovább. Réti Kamilla, Barta Luca és Erdős Rita befejezte szereplését. A csütörtöki elődöntőt Gulyás és Bauer vette sikerrel, a tavaly ugyanitt győztes Guzi Blanka ekkor búcsúzott.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.


Eredmények:

női verseny:

-------------
1. Marija Gnedcsik (fehérorosz) 1435 pont
2. Szong Szungmin (dél-koreai) 1427
3. Elena Micheli (olasz) 1417
...6. Bauer Blanka 1399
...10. Gulyás Michelle 1384


A férfiak döntőjét 16.35-től rendezik, többek között Bőhm Csabával, Koleszár Mihállyal, Szép Balázzsal és Demeter Bencével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!