Öttusa-vk - Budapesten kezdődik a héten a világkupa-sorozat - ELŐZETES

Sport, 2021.03.22

Több mint egyéves szünet után az e heti budapesti versennyel folytatódik az öttusázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata.

A szerdától vasárnapig tartó viadalra 37 ország 80 női és 92 férfi versenyzője nevezett és közöttük 12 magyar - Bereczki Richárd, Demeter Bence, Kardos Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám és Regős Gergely, valamint Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta, Réti Kamilla és Simon Sarolta - indul.

Vk-döntőben, világbajnokságon, illetve kontinensbajnokságokon 2019-ben már elkelt 23-23 hely a tokiói 36-36 fős mezőnyökben, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasztól törölték a versenyeket, így a kvalifikáció akkor nem folytatódhatott. A ranglistapontokat adó világkupák közül csak a februári, kairói versenyt tudták megrendezni 2020-ban, a többit - Szófiában, Budapesten, illetve a döntőt Szöulban - március végén törölték. A világbajnokságot a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba helyezték át, majd a versenyt tavaszról őszre halasztották, végül törölték. A vk-sorozat most folytatódik a tavalyi helyszínekkel, annyi változás azonban történt, hogy a finálét nem Szöulban, hanem Budapesten rendezik meg május 13. és 16. között.

A magyar férfiversenyzők közül eddig Demeter Bence szerzett olimpiai kvótát, de Martinek János szövetségi kapitány szerint ez még többeknek összejöhet.

"Marosi Ádám a tavalyi, kairói világkupa-versenyen elért győzelmének köszönhetően kvótaszerző helyen áll a ranglistán, és ha most a tíz között végez, valószínűleg megőrzi pozícióját. Kardos Bence közel áll a kvótás helyekhez, ő főként B-kategóriás versenyeken gyűjtögette a pontokat, a többiek azonban a nulláról indulnak" - vázolta a helyzetet a szakvezető, hozzátéve, hogy Demeter Bence sem lehet nyugodt, mivel ha a kvalifikációs sorozat végére többen is kvótások lesznek, a korábban lefektetett válogatási elvek alapján születik döntés a Tokióba utazó két versenyzőről. Martinek a 2019-es bathi Európa-bajnokságot, a 2019-es és a mostani hazai világkupát, valamint a 2019-es budapesti és az idei, kairói világbajnokságot veszi figyelembe ebben az összevetésben. A legjobb eredménnyel Kasza rendelkezik, a budapesti vb-n elért ötödik helyével, ugyanakkor ő a kvótaszerzéstől egyelőre messze van.

A nőknél Kovács Saroltát lehetne nevezni a tokiói játékokra.

"Jelenleg Guzi Blanka és Gulyás Michelle van még közel a kvótaszerző helyezéshez, de a pont nélküli, ám rutinos Alekszejev Tamaráról sem szabad megfeledkezni, továbbá Réti Kamilla és Simon Sarolta is meglepetést okozhat, gyűjthet pontokat" - vélekedett Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya, majd kiemelte, hogy csalóka a ranglista, mert sokan B-kategóriás versenyeken szereztek pontokat, de a soron következő, magasabb kategóriájú világkupákon elért jó helyezések boríthatják az eddigi sorrendet.

A budapesti vk-t zárt kapuk mögött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen bonyolítják le. Szerdán a női, csütörtökön a férfi selejtezőt rendezik, ezt követi pénteken és a szombaton a két egyéni döntő, vasárnap pedig a vegyes váltó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!