Öttusa vk - Nagy mezőny jön Budapestre, a szövetség pályázik a 2027-es vb-re

Sport, 2024.04.18

Az olimpiai kvalifikációs időszak végéhez közeledve egyre kiélezettebb az öttusázók versengése a párizsi kvótákért - ez tükröződik a jövő heti, budapesti világkupa iránti érdeklődésben is: a Ludovika Campuson keddtől vasárnapig tartó viadalra mostanáig 160 versenyző nevezett.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke bejelentette, hogy pályázni fognak a 2027-es világbajnokság megrendezésére. Ehhez a MÖSZ megkapta a kormány előzetes támogatását, így megkezdheti a tárgyalásokat, a jövő heti versenyen pedig alkalom nyílik rá, hogy a feltételeket, a nemzetközi szövetség (UIPM) igényeit illetően Balogh Gábor egyeztessen Klaus Schormann-nal, a UIPM irányítójával.

A MÖSZ-elnök beszélt arról is, hogy egy világkupa rendezése nagyon fontos, mert lehetőséget ad arra, hogy "megmutassuk magunkat", a versenyzők pedig hazai környezetben szerepelhetnek.

Megemlítette azt is, hogy a szövetség folyamatos párbeszédet folytat a klubokkal - ahol tényleges felkészülés történik -, arról, hogy a kvalifikációs versenyekre és az olimpiára történő felkészülésben mire van még szükségük.

"Nagyon hiszünk a versenyzőinkben" - jelentette ki, majd az emelvényen helyet foglaló Gulyás Michelle-hez és Bőhm Csabához fordulva úgy fogalmazott "szeretném, ha éreznétek, hogy nagyon bízunk bennetek".

Kitért arra is, hogy zajlik a szervezetfejlesztés és készül egy stratégia, melyet júniusban tervez a kormány elé terjeszteni.

Mizsér Attila főtitkár a számok ismertetésével kezdte: jelen állás szerint 40 ország nagyjából 160 versenyzője érkezik a fővárosba.

"A mai öttusa krémje egészen biztosan ide látogat a budapesti világkupára" - jelentette ki.

A világkupa nemcsak az az élversenyzőkről szól majd, a szervezők szurkolói zónát alakítanak ki, melyben ki lehet próbálni a lovaglást a párizsi olimpia után felváltó akadályversenyt, illetve a lézerlövészetet, és felállítanak szúrófalat is a vívás iránt érdeklődőknek. Az eseményre a jövő hét végén várják a családokat, baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket.

Ami a hazai öttusázókat illeti, hat-hat versenyző küzd a kvalifikációért, ők valamennyien három vk-fordulón vehetnek részt. Az elsőn, melyre március első felében Kairóban került sor, négy magyar jutott a 18-as fináléba: a már olimpiai kvótás Gulyás Michelle megnyerte a nők versenyét, a férfiaknál a szintén ötkarikás kvalifikációval rendelkező Bőhm Csaba ötödik lett, míg Szép Balázs a hetedik, Bereczki Richárd pedig a kilencedik helyen végzett. Négy indulónak nem sikerült döntőbe kerülnie. A jelenleg zajló ankarai vk-n megint négy-négy magyar kapott lehetőséget, részben az első vk-n szerepeltek közül, akikhez újak csatlakoztak. Itthon mindenki indulhat, a május 8. és 13. között esedékes szófiai versenyen pedig azok vesznek majd részt, akiknek addig még nem lesz meg a három versenyük.

"Éppen edzésről jövök" - kezdte Gulyás Michelle, majd hozzátette: jobb formában érzi magát, mint Kairóban. "A fő verseny a világbajnokság és az olimpia, azokra van hangolva a felkészülésem. A világkupák arra valók, hogy teszteljem, milyen felkészülés hozza ki belőlem a legjobbat."

Bőhm Csaba arról beszélt, hogy a férfi mezőny az utóbbi években nagyon megerősödött, olyan nemzetek képviselői is ott vannak a legjobbak között, amelyek korábban nem játszottak komoly szerepet ebben a sportágban.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy nyugodtabban készülnek-e úgy, hogy már megszerezték a kvótát, Gulyás Michelle azt mondta, mindig van motiváció, az erős mezőny rendszeresen kihívást jelent, Bőhm Csaba pedig hangsúlyozta, nem akar hátra dőlni, mert akadt már rá példa, hogy lemaradt valaki az olimpiáról, pedig korán megvolt neki a közvetlen kvótája.

Olimpiai részvételi jogot idén a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak az értékes vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

A hazai verseny kedden a női selejtezővel kezdődik, szerdán a férfi selejtező és a női körvívás lesz, csütörtökön a női elődöntőre és a férfi körvívásra, pénteken a férfi elődöntőre kerül sor. Szombaton rendezik a két egyéni döntőt - délelőtt a nőit, délután a férfit -, majd a vk vasárnap a vegyes váltók versenyével ér véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!