Párizs 2024 - Hat magyar dzsúdós áll kvótás helyen

Sport, 2023.08.07

A budapesti Mesterek Kupája után hat magyar cselgáncsozó áll olimpiai kvótát érő helyen a nemzetközi szövetség világranglistáján.

A hétvégi Mastersen a hazai versenyzők közül az 52 kilogrammos Pupp Réka az ötödik, a 100 kilós Vég Zsombor pedig a hetedik helyen végzett. A judoinfo.hu portál összegzése szerint előbbi gyakorlatilag bebiztosította párizsi kvalifikációját.

A sportágban 372 kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációt minden súlycsoport legjobb 17 helyezettje szerez az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek Kupáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a Nemzetközi Judo Szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.

Pupp Réka hazai eredményével átlépte a háromezer pontos lélektani határt, ami biztos olimpiai indulást jelent: a hátralévő versenyeken nem fordulhat elő, hogy az Atomerőmű SE tokiói olimpiai ötödik helyezettjét üldözői közül tizennégyen meg tudják előzni. A kvóta mindazonáltal "nem hivatalos", csak a kvalifikációs sorozat jövő júniusi lezárásakor válik majd azzá.

Nagyon jól áll a kvalifikációt tekintve Ungvári Attila (81 kg) is, a Győri AC háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese kétezer pont fölött jár, de ebben a súlycsoportban még előfordulhat, hogy ez is kevés lesz, ehhez azonban tíz riválisnak kellene előznie.

Kedvező helyzetben várhatja a folytatást Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg), Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) és Özbas Szofi (BHSE, 63 kg), közülük Vég Zsombor a Budapesten gyűjtött pontokkal visszakerült a legjobb tizenhét közé, pillanatnyilag a tizenegyedik kvóta az övé.

A budapesti viadal nem sikerült jól Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) számára, bár utóbbi a jelenlegi állás alapján kontinentális kvótával utazhatna Párizsba. Mindketten leküzdhető távolságban vannak az olimpiai indulástól, a közvetlen riválisok közül Gercsáknak ehhez négyet, Sipőcznek pedig kettőt kellene megelőznie a folytatásban. A World Tour-sorozat jövő hétvégén Zágrábban, a horvát Grand Prix-viadallal folytatódik.


Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobb magyarjai:

----------------------------------------------------
5. (abszolút helyezése: 4.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg)
8. (7.) Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg)
10. (8.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg)
12. (11.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg)
14. (10.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg)
30. (19.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) - kontinentális kvótával
-----------------------------------------------
23. Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg)
29. Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg)
35. Varga Brigitta (MTK Budapest, 63 kg)
39. Gőz Roland (MTK Budapest, 90 kg)
41. Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE, 100 kg)
48. Szegedi Dániel (Budaörsi SC, 73 kg)
48. Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya, 52 kg)

Az abszolút helyezés azt jelenti, hogy az adott versenyző előtt ketten vannak egy országból, vagy francia előzi meg őket, aki a rendező jogán indulhat az olimpián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!