Párizs 2024 - Kétszáz méteres kajakszámok nélküli ICF-programjavaslat

Sport, 2020.12.05

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa jóváhagyta a 2024-es párizsi olimpiára vonatkozó gyorsasági kajak-kenu programot, amely az eddigieknél kevesebb számot tartalmaz. A javaslatot még a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell fogadnia.

Az ICF szombati hírlevele szerint a módosítást az idézte elő, hogy az eddigieknél 12 versenyzői kvótával kevesebbel számolhatnak a francia fővárosban. A javaslatot hétfőn terjesztik a NOB végrehajtó bizottsága elé.

A döntés fő eleme az, hogy a férfi és női kajak egyes 200 méteres szám kikerül a programból, emellett a férfi K-2 1000 és C-2 1000 méterből egyformán 500 méteres verseny lesz. A férfiak és nők egyaránt 500 méteren versenyeznek majd kajak négyesben és a férfi K-1 1000 méter, a C-1 1000 méter, valamint a női K-1 500 méter is változatlan marad. A jövő évre halasztott tokiói játékokon debütáló női kenus számok, a C-1 200 méter és a C-2 500 méter ugyancsak része lesz a párizsi műsornak gyorsasági kajak-kenuban. A hírlevélben nem esik szó a női K-2 500 méteres számról, ezzel együtt a korábbi 12 helyett tíz szám szerepelhet a 2024-es programban.

Múlt csütörtökön látott napvilágot a hír, hogy az ICF a párizsi nyári játékokkal kapcsolatban a gyorsasági szakág rovására az extrém szlalom kajak-kenu programba vételét javasolja a NOB-nak két számmal. A döntés nagy felháborodást váltott ki a gyorsasági kajak-kenus berkekben, egy tiltakozó felhívás, majd egy petíció is terjedt a közösségi oldalakon, de úgy tűnik, ezeknek nem volt hatása.

Az olimpiai sportágak közül Magyarország gyorsasági kajak-kenuban az egyik legeredményesebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!