Pásztor István a sorozatterhelés miatt "lefékezte" a Ferencváros férfi kézilabdacsapatát

Sport, 2023.02.23

Pásztor István vezetőedző elmondása szerint a Ferencváros férfi kézilabdacsapata feladta a futós játékot, hogy a tavaszi sorozatterhelés mellett is sikeres legyen.

Az FTC a másfél hónapos téli szünetet követően előbb elveszítette a tatabányai Magyar Kupa-nyolcaddöntőt, majd a francia PAUC és a spanyol Benidorm legyőzése mellett döntetlent játszott a svéd Ystaddal az Európa-liga csoportkörében, a bajnokságban pedig a Dabas és a Tatabánya ellen is nyerni tudott.

Pásztor csütörtökön az MTI-nek adott interjúban elmondta: a téli felkészülési időszakban főleg a védekezésre összpontosítottak, mert azzal volt a legnagyobb gondjuk ősszel.

"Futós játékot játszottunk, de azt vettem észre, hogy ebben elfáradt a csapat, önkéntelenül is a védekezés közben pihent, ami olyankor nem annyira feszes, a játékosok nem harapnak annyira" - mondta a tréner.

Hozzátette, az edzőmeccseken a futás helyett a védekezésen volt a hangsúly, emellett a felállt fal elleni támadójáték és a visszafutás volt a fontos, lerohanást szinte nem is csináltak az egész felkészülés alatt.

"Ez jól jön akkor, amikor sorozatterhelésre készülünk, hiszen ott szintén takarékoskodni kell az energiával és a játékidővel, ha lehet. Mert amikor sok a beteg, akkor nem lehet" - közölte a szakvezető, aki arra utalt, hogy több olyan mérkőzésük is volt a közelmúltban, amelyen betegség miatt Borbély Ádámra, Bujdosó Bendegúzra, Ónodi-Jánoskúti Mátéra, Jakub Mikitára, Pordán Bálintra, Prainer Viktorra és Kovacsics Péterre sem számíthatott.

Pásztor elmondta, ilyenkor az egyik legnehezebb feladat, és neki is okozott némi fejfájást, hogyan tegye bele az edző a minimális pihenőidőt a mérkőzésbe, illetve ki milyen poszton, hogyan védekezzen és támadjon.

"Egy kicsit olyan érzésem volt, hogy ebből minden mindegy alapon jól tudunk kijönni. Nincs teher és nyomás, mert annak a kevés embernek kell megoldania ezeket a nagyon nehéz feladatokat, aki maradt. Az volt a legfontosabb, hogy csapatként nagyon komolyan beleálltak ebbe" - vélekedett.

Hangsúlyozta, biztosan sokat számít, hogy a játékosai többségében nagyon régóta együtt vannak, szinte mindenki magyar anyanyelvű, sőt az egyetlen szlovák kézilabdázójuk is anyanyelvi szinten beszél magyarul.

"Olyan jó egység van, ami ilyen esetben nagyon sokat segít. Ez egy kitűnő csapat. Csapatként is, és egyéni képességek terén is" - szögezte le.

A zöld-fehérekre a közeljövőben újabb kihívások várnak, hiszen szombaton a Telekom Veszprémet fogadják, egy héttel később Gyöngyösre utaznak, a két bajnoki között pedig, kedden a német Flensburgot látják vendégül az Európa-ligában, de legalább újra teljes a keretük, mert a betegek már felépültek.

"Ez most nagyon durva lesz, ugyanazzal a beosztással kell mennünk tovább, vagyis minimális edzésszámmal és edzésterheléssel. Amit januárban megszereztünk erőnlétileg, abból élünk" - nyilatkozta a vezetőedző, aki szerint a gyöngyösi meccs után némileg fellélegezhetnek majd, mert a válogatott héten az erőnléti és egyéb munka is belefér majd a programjukba.

"Szép álom volt, hogy esetleg a csoportkörbe juthatunk, de az, hogy még van esélyünk innen is továbblépni, az elég kemény. Nagyon szép munka volt, amit a csapat megcsinált" - közölte Pásztor. Az FTC az utolsó forduló előtt a - nyolcaddöntőbe jutást jelentő - negyedik helyen áll csoportjában a második számú európai kupasorozatban.

A válogatott balátlövő Nagy Bence a PAUC, a Tatabánya és a Benidorm ellen hét-hét, az Ystad ellen 15 gólt lőtt.

"Úgy gondolom, a tavaszi szezon brutálisan jól indult számunkra. A tatabányai Magyar Kupa-meccset azóta is sajnáljuk, akkor is nagyon közel voltunk az ellenfelünkhöz, érzésem szerint abban a meccsben is több lehetett volna. De nem bánkódtunk, mentünk tovább, és azóta csak egy pontot veszítettünk, ami szerintem zseniális" - nyilatkozta Nagy.

Érzése szerint nagyon összetartó közeget alkot a csapat, családias a légkör, részben ennek tudható be, hogy a hét hiányzó ellenére jól teljesítettek.

"Összehúztunk, és azt mondtuk, ezt csak együtt lehet megoldani. Erről még nem nagyon volt szó, de az a hét ember komoly betegség miatt nem tudta vállalni a játékot, és akik ott voltak a pályán, azok sem voltak százszázalékosan egészségesek" - magyarázta.

Hangsúlyozta, nem csak az ő érdeme a jó formája, társainak is köszönhető, hogy ilyen lövőhelyzeteket tudnak kialakítani. Véleménye szerint előtte talán ebben egy kicsit hibáztak, de most már "sokkal inkább játszanak egymásra is".

Nagy Bence úgy fogalmazott, már megtanulta kezelni, hogy a legtöbbször szoros őrizetet és kiemelt figyelmet kap az ellenfelek részéről, ráadásul társai közül mindig elő tud lépni valaki más, aki szükség esetén átveszi a vezérszerepet és a gólgyártást.

"Ez az egyik legnagyobb erőssége a csapatnak: ha egy emberre már nagyon odafigyelnek, akkor jön a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik... Ha esetleg lesz majd olyan, hogy valakinek nem megy, akkor is ott vannak a többiek. Nagyon hosszú a keretünk, és valaki mindig tud újdonságot hozni a kispadról" - magyarázta.

A balátlövő felidézte, azzal a céllal vágtak neki a szezonnak, hogy egy szinttel feljebb kerüljenek, és szerinte most már a nemzetközi porondon is azt gondolják a Ferencvárosról, hogy szintet lépett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!