Peking 2022 - A Liu testvérek elődöntősök férfi 1000 méteren, Kruegert kizárták

Sport, 2022.02.07

A rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltóval bronzérmes Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is elődöntőbe jutott 1000 méteren a pekingi olimpia hétfői napján, Krueger John-Henryt viszont kizárták.

A Fővárosi Fedett Stadionban a mezőnyt négy ötfős futamba sorolták, mindegyikből a legjobb kettő, valamint a két legjobb harmadik lépett tovább a közép-európai idő szerint 13.20-ra kiírt elődöntőbe.

A magyarok közül először Liu Shaoangot - az első magyar összetett világbajnokot - szólították rajthoz. Együtt futott a vk-sorozatot megnyerő, olimpiai bronzérmes kanadai Pascal Dionnal, a francia Quentin Fercoq-kal, a váltóval három éve világbajnok dél-koreai Li Dzsune Szeóval és a vk-12. japán Josinaga Kazukival.

A vk-ban ezen a távon hatodik Liu Shaoangot ebben a számban négy éve Phjongcshangban - ahol a férfi váltóval megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét - kizárták. Ezúttal a rajtból remekül lőtt ki, az éllovas pozíciót az utolsó előtti körig őrizte, ekkor Li megelőzte, de így is könnyedén a biztos továbbjutást jelentő második helyen haladt át a célvonalon 1:23.940 perces idővel.

Következett a vk-ötödik Krueger, aki - még amerikaiként - négy évvel ezelőtt ezüstöt nyert ebben a számban. Most a vegyesváltóval két nappal ezelőtt aranyérmes, vk-hetedik kínai Zsen Ce-vejjel, a vk-11. ausztrál Brendan Coreyval, az olimpiai tizedik, váltóval világ- és Európa-bajnok, vk-harmadik holland Itzhak de Laattal és a török Furkan Akarral került össze. Visszalőtt rajt után negyedikként fordult az első kanyarra, majd egy látványos, de nem teljesen tiszta előzéssel feljött a második helyre, ám visszatámadták, így megint negyedik volt az utolsó kör előtt. Az utolsó kanyarban az első három egymást kilökte, így Krueger futamgyőztes lett, ám a videobíró alapján kizárták.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a távon vk-nyolcadik, Liu Shaolin mellé a világbajnok, világcsúcstartó, vk-második dél-koreai Hvang Te Hont, a nyolc éve olimpiai bronzérmes, világbajnok holland Sjinkie Knegtet, a 21. születésnapját két napja ünneplő kínai Li Ven-lungot és az olimpiai ötödik amerikai Ryan Pivirottot sorolták. Liu Shaolin a start után a harmadik, majd a második helyen haladt, aztán az egyik kanyarban kicsúszott, miután összeakadt az előzni próbáló Knegttel. Következett a videózás, ez alapján a később a kínai riválisát is kilökő hollandot sárga lappal büntették, Liu Shaolint pedig Livel együtt továbbjuttatták.

Női 500 méteren Jászapáti Petra elődöntőbe jutott, míg Kónya Zsófia a szombati selejtezőben kiesett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!