Peking 2022 - Amerikai győzelem a női gyorskorcsolyázók sprinttávján

Sport, 2022.02.13

Az amerikai Erin Jackson diadalmaskodott a női gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyén vasárnap a pekingi téli olimpián.

A 30 sprintert felvonultató viadal "alaphangját" a negyedik pár adta meg, melyben a japán Takagi Miho és az osztrák Vanessa Herzog egyaránt fantasztikus tempóban korcsolyázott. Előbbi 37.12 másodperccel az élre állt, utóbbi pedig 37.28-cal a második helyről várhatta a folytatást. Ezt követően sokáig nem változott az első kettő személye, majd a 13. párban az orosz Anzselika Golikova 37.21-es idővel "befurakodott" a japán és az osztrák sportoló közé.

A következő futamban következett a világkupában vezető Jackson, aki már a rajttól nagyszerű tempót diktált, s végül nyolc századmásodperccel Takaginál is gyorsabbnak bizonyult. Mivel a zárófutamban nem tudtak nála jobb eredményt elérni, megnyerte az aranyérmet.

A korábbi görkorcsolyázó - aki 2017-ben váltott sportágat - sikere a mostani szezon eredményei alapján papírformának is nevezhető, ugyanakkor egy ideig úgy tűnt, ott sem lehet a játékokon, mivel az amerikai válogatón nagyot hibázott és majdnem kicsúszott, eredménye pedig nem volt elég a kvalifikációhoz. A mostani sikeréhez saját gyorsasága mellett elsősorban csapattársa, a Pekingbe 1000 és 1500 méteren is kijutott Brittany Bowe nagylelkűségére volt szüksége, aki önként lemondott a javára 500-as helyéről.


Eredmények:

Gyorskorcsolya, női 500 méter, olimpiai bajnok:

-----------------------------------------------
Erin Jackson (Egyesült Államok) 37.04 másodperc
2. Takagi Miho (Japán) 37.12
3. Anzselika Golikova (Orosz Olimpiai Bizottság) 37.21
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!