Peking 2022 - Kínai aranyérem a síakrobatika női big air számában

Sport, 2022.02.08

Az amerikai születésű, kínai színekben szereplő Ku Aj-ling Eileen nyerte a női síakrobaták big air számát a pekingi olimpia keddi versenynapján.

A San Franciscóban született, 18 éves Ku a francia Tess Ledeux és a svájci Mathilde Gremaud előtt szerezte meg szoros versenyben a szám első ötkarikás aranyérmét.

A fővárosi Big Air Soukangon rendezett látványos számban - amely most debütált az ötkarikás programban - három sorozatot rendeztek, ezekből minden indulónak a két legjobb ugrása számított. Az összesítés alapján Ku mutatta be a legjobb és legszebb trükköket a légi bemutatója során.

Az első kör után a slopestyle-ban és félcsőben tavaly világbajnok, big airben vb-harmadik és világkupa-negyedik Ku a második volt Ledeux mögött, aki viszont a második felvonásban csak hatodik lett. A középső ugrást a 22. születésnapját ünneplő Gremaud nyerte. Az érződött, hogy ez a három versenyző nyerheti meg a szám történelmi aranyérmét.

A záró körben a svájci - aki négy éve slopestyle-ban volt ezüstérmes - rosszul fogott talajt, hatalmasat esett, a léce is leoldott, így az ő reményei elszálltak. Ku viszont szinte hibátlan volt ebben a körben. A 2019-es világbajnok, világkupa-győztes Ledeux volt az utolsó ugró, ám leérkezéskor nem találta az egyensúlyát, s bár állva maradt, ez a megingás éppen elegendő volt a hazai síakrobatának, hogy megszerezze a szám első olimpiai aranyérmét.

A helyszínre - mivel szabadtéren zajlott - több ezer nézőt engedtek be. Az időjárás is kifogástalan volt, hétágra sütött a nap a mínusz 5 fokban. A létesítményt egy szanált gyártelepen építették fel, gigantikus méretű tárolók, kémények és tornyok között. Sísportban csak a bir air versenyeit - síakrobatikában és hódeszkában - rendezik Pekingben, a többi számot a hegyekben tartják.


Eredmények:

Síakrobatika, női big air, olimpiai bajnok:

-------------------------------------------
Ku Aj-ling Eileen (Kína) 188,25 pont
2. Tess Ledeux (Franciaország) 187,50
3. Mathilde Gremaud (Svájc) 182,50
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!