Peking 2022 - Kolbenheyer: jól sikerült a szervezés, a teszteléssel vannak gondok

Sport, 2022.02.03

Jól sikerült a női torna megszervezése, ugyanakkor a koronavírus-teszteléssel vannak problémák a pekingi olimpián Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) vezető testületének magyar tagja szerint.

A pekingi női hokitorna "főnöke" az MTI-nek csütörtökön az első két mérkőzés után elmondta, a világjárvány miatt nem tudtak tavaly tesztversenyt rendezni a helyszínen, csupán egy olyan tornán próbáltak szimulálni, amelyen kínai gyerekek játszottak.

"Ezzel együtt a kezdésre minden rendben volt a szervezést illetően, ám a Kínában használatos koronavírusteszt érzékenysége miatt vannak a csapatoknál gondok. Előfordul, hogy valaki Európában vagy Észak-Amerikában már negatív teszteket ad, nem is fertőz, mégis az érzékeny kínai teszten fennakad" - mondta Kolbenheyer, aki Magyarország történetének első igazolt női jégkorongozója volt.

Hangsúlyozta: aki pozitív tesztet produkál, de tünetmentes, az izolációs hotelbe kerül, ahonnan 24 óra különbséggel adott két negatív teszttel szabadulhat. Ha valaki pozitív teszttel tünetes - például folyik az orra, hőemelkedése vagy hasmenése van, esetleg hány -, akkor Covid-kórházba viszik, és a tünete elmúlása után mehet az izolációs hotelbe. Kolbenheyer úgy tudja, van pekingi kórházban kezelt hokis, de állapota messze nem súlyos.

A magyar sportvezető szerdán délután érkezett Pekingbe, a repülőtéren átesett a koronavírusteszten, majd a szállodai szobájában három óra múlva megkapta a negatív eredményt, így csütörtökön már ő volt a felelőse a Csehország-Kína összecsapásnak.

"Amíg vártam a hotelben, addig online megtartottuk a női válogatottaknak azt az értekezletet, ahol a csapatvezetők elmondhatták észrevételeiket, panaszaikat. Ezeket sikerült ott helyben, vagy kis idő alatt megoldani" - tette hozzá Kolbenheyer Zsuzsanna, aki a 2014-es, szocsi és a 2018-as, phjongcshangi játékok után harmadszor felel az olimpiai női hokitorna lebonyolításáért.

Örömmel mondta el: sikerült elérni, hogy a csapatok tartalékjátékosai, akik nem együtt készülnek a válogatottjukkal, de Pekingben tartózkodnak, mégis engedélyt kaptak, hogy jégen edzhessenek, külön a többiektől.

Ezek a játékosok koronavírus-fertőzés vagy sérülés esetén ugorhatnak be az aktív keretekbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!