Polyák Imre-Varga János emlékverseny - Elúsztak a pénteki magyar éremesélyek

Sport, 2023.07.14

Mind a tizenhárom magyar versenyző kiesett a nemzetközi szövetség utolsó birkózó rangsorviadalának, a budapesti Polyák Imre-Varga János emlékversenynek a pénteki napján.

A nap folyamán a szabadfogásúak mellett a nők is bemutatkoztak a BOK Csarnokban, ahol Fáth Bianka nyitotta a sort az 50 kilósok között, és kínai majd nigériai ellenfelétől is technikai tussal kapott ki. Ugyanebben a kategóriában Szekér Szimonettát kétvállra fektette a világbajnoki bronzérmes orosz Nagyezsda Szokolova.

Közben az U20-as korosztályban kétszeres Európa-bajnok Elekes Enikőt is szőnyegre szólították, aki a 62 kilósok között magabiztos 8-0-s győzelmet aratott az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes francia Ameline Douarre ellen, majd a nyolcaddöntőben remek akciókkal 6-1-re múlta felül az Afrika-bajnok nigériai Esther Kolawolét. A KSC birkózója a negyeddöntőben lábratámadás után egy levitellel és egy kiléptetéssel 5-1-re ellépett a vb-bronzérmes kínai Lo Hsziao-Csün ellen, a szünet után azonban egy levitelt követően Lo betusolta. A kínai később az elődöntőben kikapott az Eb- és vb-győztes bolgár Biljana Dudovától, így Elekes kiesett.

"Nagyon örülök, hogy volt lehetőségem kipróbálni magamat a felnőtt mezőnyben, mert ebből tudok majd építkezni. Erőben, illetve a lenti szituációkban még fejlődnöm kell, de a mai napon megtanultam, hogy mindenkit meg lehet viccelni" - mondta az MTI-nek Elekes Enikő. A súlycsoport másik magyar birkózója, Soliman Yasemin két vereséggel búcsúzott.

Az 53 kilós Matyi Vivien az első mérkőzésen tussal kikapott a vb-bronzérmes ecuadori Lucia Yepez Guzmantól, majd technikai tussal a bakui Európa Játékokon ezüstérmes Katarzyna Krawczyktól. Az Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira 3-2-es hátrányban volt, amikor tusveszélyes helyzetben megfeszült a bordája, ezért lekopogta, és ezzel fel is adta a küzdelmet a kanadai, szintén vb-harmadik Diana Weickerrel szemben, így számára is véget ért a viadal.

Az 57 kilóban az U23-as Európa-bajnok Szél Anna a két héttel ezelőtti U20-as Eb-n ezüstérmes Terék Gerdával kezdett, és 5-0-ra vezetett, amikor egy szerencsétlen mozdulatban megsérült a térde és kénytelen volt feladni a küzdelmet. Ezzel Terék jutott tovább, de a következő körben betusolta őt dél-koreai riválisa. A másik ágon a 2016-ban Eb-bronzérmes Galambos Ramóna 10-0-s vereséget szenvedett az első körben amerikai vetélytársától, így mindhárom magyar versenyző kiesett.

Szabados Noémi az Eb-győztes Koumba Larroque ellen lépett szőnyegre, a szünetben pedig mindössze egy intésponttal vezetett a francia, a második felvonásban viszont háromszor is levitte a ferencvárosi birkózót, aki végül 7-0-ra kikapott, legyőzője pedig nem jutott be az esti fináléba.

A férfiaknál 79 kilóban Lukács Botond 8-2-re alulmaradt a vb-ezüstérmes georgiai Avtandil Kentchadzéval szemben, míg két súlycsoporttal lejjebb Antal Dániel szoros mérkőzésen 3-0-ra kikapott a 2021-es vb-n ezüstérmes iráni Amirmohammad Babak Jazdanicseratitól. A 61 kilós Halidov Gamzatgadzsit pedig georgiai rivális búcsúztatta az első körben.

A szombati versenynapon a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg, valamint a kötöttfogás 55, 60 és 63 kg küzdelmeire kerül sor. A budapesti állomás a nemzetközi szövetség utolsó rangsorviadala a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!