Polyák Imre-Varga János emlékverseny - Három aranyérem a zárónapon

Sport, 2023.07.16

Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás is aranyérmet nyert a Nemzetközi Birkózó Szövetség utolsó rangsorviadalán, a budapesti Polyák Imre-Varga János emlékverseny zárónapján.

Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny A 82 kilós Szilvássy Erik az amerikai Spencer Woods és a georgiai Gela Bolkvadze legyőzésével jutott a vasárnap esti fináléba, ahol a moldovai Mihail Braduval csapott össze az aranyéremért. Az Eb-bronzérmes magyar kezdte aktívabban a mérkőzést, ezért ellenfelét leküldték parterhelyzetbe, amelyből Szilvássy egy pörgetéssel 3-0-ra növelte az előnyt. A második felvonásban Szilvássyt küldték le, de a sípszót követően azonnal felállt, így Bradunak esélye sem volt akciót végrehajtani a csepeli birkózón, aki 3-1-re megnyerte találkozót.

"Az első meccs az kritikus volt, mert nem ismertem az amerikait és nem tudtam, hogy mire számítsak, viszont a második meccsemen már azt csináltam, amit megbeszéltünk, és ezt kellett volna az Eb-n is csinálnom, csak akkor feldobtak a csillárra. A döntőben nem volt megbeszélve semmi, úgy voltam vele, hogyha nekem jön, akkor lemegyek, ha nem, akkor kicsit nagyobb iramot diktálok és megcsinálom lentről a pörgetést" - mondta az MTI-nek a 29 éves sportoló.

Ugyanebben a kategóriában Dömök Péter a bronzéremért lépett szőnyegre, de 7-1-re kikapott a svéd Kristoffer Zakarias Bergtől, így ötödikként zárt.

A 87 kilogrammos Losonczi Dávid a dél-koreai, algériai és kínai riválisát technikai tussal, a svéd Alex Kessidist pedig 6-0-ra felülmúlva verekedte be magát a döntőbe, ahol a bolgár színekben versenyző Szemen Novikovval találkozott. Az ESMTK versenyzője a fináléban sem állt meg és másfél perc alatt hat pontot csinált ellenfelén, akit passzivitásért leküldtek, Losonczi pedig egy pörgetéssel 9-0-ra elhúzott, ezzel lezárta a meccset.

"A bemelegítésnél már úgy éreztem, hogy energikus, robbanékony és erős is vagyok, de nem gondoltam volna, hogy ennyire el fogok verni mindenkit" - mondta Losonczi, majd hozzátette, nagyon jó érzés volt hazai közönség előtt versenyezni és ezután "irány a világbajnokság". A viadal végén az ESMTK vb-bronzérmese kapta a legjobb magyar kötöttfogásúnak járó trófeát, amelyet Varga Jánosnak, a Nemzet Sportolójának az özvegye ajánlott fel és adott át a BOK Csarnokban.

Lévai Tamás az olasz színekben versenyző Nikoloz Khakelashvilivel csapott össze a döntőben, amelyen az Eb-ezüstérmes olasz szerezte meg a vezetést, de állásból szabálytalanságért megintették, majd második felvonásban a középső Lévai-testvér egy újabb intésponttal 3-1-re győzött.

"Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó formában vagyok, sőt szerintem ez még nem is a legjobb formám. Szeretnék most már versenyről versenyre stabil eredményeket elérni, nem pedig egy-egy kiugró teljesítményt hozni" - értékelt a meccs után Lévai Tamás.

A 130 kilósoknál az Eb-bronzérmes Vitek Dáriusz 3-0-ra alulmaradt a vb-bronzérmes iráni Aliakbar Hosszein Juszofiahmadcsali elleni találkozón, így ötödik lett, csakúgy mint a 72 kilós Lévai Levente, aki a georgiai Otar Abuladzétól szenvedett vereséget. Öccse után a legidősebb testvér, a 77 kilogrammban világranglista-vezető Lévai Zoltán következett, aki Mohammad Aziz Naghuszival nézett szembe. Az Európa- és világbajnoki ezüstérmes birkózó nem találta a fogást iráni riválisán, aki 1-1-gyel, később szerzett ponttal győzött a bronzcsatában.

A versenyen a magyarok összesen négy arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek.
(MTI)

Galériánk

Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!