Polyák Imre-Varga János emlékverseny - Ligeti és Kuramagomedov is döntős

Sport, 2023.07.13

A 125 kilós Ligeti Dániel és a 74 kilogrammos Kuramagomedov Murad is döntőbe jutott a nemzetközi szövetség utolsó birkózó rangsorviadalán, a budapesti Polyák Imre-Varga János emlékverseny csütörtöki nyitónapján.

A viadalon először a szabadfogású birkózók léptek szőnyegre a BOK Csarnokban. A magyarok közül Vida Csaba és Püspöki Patrik egymás ellen kezdett a 86 kilósok selejtezőjében, amelyen Vida 7-0-ra győzött, majd a legjobb 16 között hiába vezetett nyolc ponttal, a georgiaiak U23-as világbajnoka, Tariel Gaphrindasvili két dobás után 8-8-nál betusolta őt.

A 125 kilogrammos Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel az U23-as Eb-bronzémes német Gennadij Cudinovicot, majd az ukrán Murazi Mcsedlidzét is könnyedén felülmúlta, az elődöntőben pedig szintén ukrán ellenfél várt rá. Ligeti a meccs elején 6-0-ás hátrányba került, majd egy kiléptetéssel és egy csapott szaltóval 7-5-re zárkózott, végül egy újabb dobással 9-8-ra fordított Jurij Idzinszkij ellen, így bejutott az esti fináléba, ahol az amerikai Mason Mark Parris lesz az ellenfele.

"Olyan jó ütemben rontott be az elején, hogy kezem-lábam összeakadt" - kezdte az értékelést a párizsi olimpia után visszavonuló Ligeti, majd hozzátette, nagyon kemény öthetes edzőtáborozáson van túl. "Ennek a következménye, hogy folyamatosan görcsölök, leesik a vércukrom, mindezek ellenére örülök, hogy egy döntővel zárhatom le a budapesti, nemzetközi karrieremet."

Muszukajev Iszmail, a 65 kilósok magyar Európa-bajnoka az Ázsia-bajnokságon harmadik Jüan Sao-hu ellen mutatkozott be, kettejük mérkőzése pedig a délelőtti program egyik legizgalmasabb találkozója volt. A kínai egy dobással meglepte Muszukajevet, aki lentről kontrázott, majd ismét bebillent, így 6-2-es hátrányban volt. A folytatásban a magyar klasszis ismét "rálépett" Jüen dobására, de két lábra támadással 8-6-ra módosította az állást, a szünet után pedig egy négypontos akciót követően megfordította a mérkőzést. A hajrában a kínai ismét átvette a vezetést, de pár másodperccel a vége előtt Muszukajev újra fordítani tudott, és 12-10-re megnyerte a meccset.

A nyolcaddöntőben inkább taktikai csata zajlott a szőnyegen: egy-egy intést követően Muszukajev egy levitellel 3-1-re legyőzte a dél-koreai Kim Csang Szut. A negyeddöntőben azonban kikapott a világbajnoki bronzérmes mongol Tulga Tumur Ochirtól, aki a döntőig menetelt, így Muszukajev vigaszágra került, ahol ismét szoros mérkőzést vívott kirgiz Ikromzson Hadzsimurodovval, azonban 9-8-ra kikapott, így búcsúzott a viadaltól.

Még tartott Muszukajev első meccse, amikor szőnyegre szólították a 74 kilós Kuramagomedov Muradot, aki magabiztosan nyert a német Tim Müllerrel szemben, majd a második mérkőzésén technikai tussal verte brazil riválisát. A folytatásban 4-0-ra legyőzte a kínai Lu Fenget, majd az elődöntőben 3-1-re az izraeli ellenfelét is, ezzel bejutott
az esti fináléba, ahol a kazah Nurkozsa Kaipanovval néz szembe.

A 92 kilós Juhász Balázs vereséggel kezdte a napot kazah riválisa ellen, majd hatalmas csatában 5-4-re legyőzte az izraeli Matthew Finesilvert, de csoport harmadikként nem jutott az esti éremcsatába. Eggyel feljebb, a 97 kilósok között az Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav első meccsén kikapott az Eb-győztes azeri Magomedkhan Magomedovtól, majd a vigaszágon egy kazah birkózó múlta felül, így két vereséggel búcsúzott a versenytől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!