Polyák Imre-Varga János-emlékverseny - Minden szakágtól dobogós helyeket vár a szövetség - ELŐZETES

Sport, 2023.07.12

Noha világbajnoki szintű mezőny gyűlik össze, Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója mindhárom szakágtól érmeket vár a csütörtöktől vasárnapig tartó budapesti Polyák Imre-Varga János-emlékversenyen, mely a nemzetközi szövetség utolsó rangsorviadala a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

"A kötöttfogás a húzószakágunk, a súlycsoportok többségében lehet esélyünk a dobogóra, kíváncsian várom, mennyi jön össze" - idézte az MBSZ hírlevele a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok sportvezetőt, aki azt is elmondta, hogy a nőknél számos fiatal versenyzőt "bedobnak a mélyvízbe", de a csapat így is akár két-három érmet szerezhet. "Szabadfogásban is nagyjából látjuk az erőviszonyokat, a vb-harmadik, Eb-győztes Muszukajev Iszmailt és az Eb-győztes Bajcajev Vlagyiszlavot egyértelműen a dobogóra várjuk, és reméljük, hogy ez az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dánielnek is sikerülhet. Ebben a szakágban ugyancsak két-három érem reális. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez a viadal a szeptemberi vb főpróbája, noha addig áll előttünk még megméretés, messze ez lesz a legrangosabb, az egyik legerősebb nem világverseny az idén."

A BOK Csarnokban 50 ország közel 600 birkózója, köztük 26 világbajnok és 20 olimpiai érmes lép szőnyegre. A mezőny mérete miatt a rendezés is némileg rendhagyó lesz, amint arról Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke az M1 aktuális csatornán beszélt. A nemzetközi szövetség (UWW) vezető testületének magyar tagja elárulta, hogy négy szőnyegen folynak majd a küzdelmek.

"Ez elég különleges, mert az Európa-bajnokságok és az egyéb kisebb versenyek három szőnyegen szoktak zajlani, de akkora a mezőny, hogy kell a négy szőnyeg. Így is négy napon keresztül folyamatosan mennek majd a küzdelmek" - jegyezte meg Bacsa Péter.

A programot csütörtökön hét szabadfogású súlycsoport (57, 65, 74, 86, 92, 97 és 125 kg) nyitja, másnap a szakág 61, 70 és 79 kilós kategóriái mellett a nők 50, 53, 57, 62 és 68 kilogrammos versenyzői lépnek szőnyegre. Szombaton a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg versenyei mellett a kötöttfogásúak 55, 60 és 63 kilós csatái zajlanak, majd az utolsó napon, vasárnap hét kötöttfogású kategória (67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg) zárja a sort.

A Polyák Imre-Varga János-emlékversenyre a belépés ingyenes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!