Polyák Imre-Varga János emlékverseny - Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás is döntős

Sport, 2023.07.16

Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás is döntős, míg Lévai Zoltán, Lévai Levente, Vitek Dáriusz és Dömök Péter a bronzéremért léphet szőnyegre a Nemzetközi Birkózó Szövetség utolsó rangsorviadalán, a budapesti Polyák Imre-Varga János emlékverseny zárónapján.

Vasárnap a kötöttfogásé volt a főszerep a BOK Csarnokban, ahol az Eb-bronzérmes Szilvássy Erik 2-1-es győzelmet aratott a 82 kilósok között a pánamerikai bajnok amerikai Spencer Woods ellen, majd 1-1-gyel, de az utolsó pont szerzőjeként legyőzte az Eb-ezüstérmes georgiai Gela Bolkvadzét is, ezzel bejutott az esti fináléba, ahol majdnem Dömök Péter lett az ellenfele. A másik hazai versenyző magabiztos 5-0-s győzelemmel rajtolt a kazah Samil Batirov ellen, majd a döntőbe jutásért kikapott a moldovai Mihail Bradutól, így az esti programban a bronzéremért léphet szőnyegre.

A vb-bronzérmes Lévai Tamás a 97 kilósok selejtezőjében 5-0-ra nyert a dán Mathias Bak ellen, majd a georgiai Lasa Tvildianit 4-1-re verte. A legjobb nyolc között az Ázsia Játékokon ezüstérmes dél-koreai Li Sze Jolt technikai tussal múlta felül, végül az osztrák Eb-bronzérmes Daniel Gastl sem jelentett leküzdhetetlen akadályt az esti döntőbe jutáshoz.

Az Európa-bajnok Takács István előbb a kazah Azamat Kusztubajevet, majd a litván U23-as Eb-bronzérmes Martynas Nemseviciust verte 3-1-re a 87 kilósok között, a negyeddöntőben pedig 7-1-re kikapott a vb-ezüstérmes svéd Alex Kessidistől. Ugyanebben a kategóriában a vb-bronzérmes Losonczi Dávid viszont megállíthatatlannak bizonyult a délelőtt folyamán, mivel a dél-koreai Park Szang Hjokot, majd az Afrika-bajnok algériai Bachir Sid Azarát és az Ázsia Játékokon bronzérmes, kínai Fej Penget is technikai tussal győzte le. Az elődöntőben pedig a svéd Kessidis sem találta az ellenszert az ESMTK birkózója ellen, aki 6-0-s győzelemmel jutott a döntőbe, ezzel kiejtve Takácsot a versenyből.

A 72 kilós Európa-bajnok Fritsch Róbert technikai tussal verte Klányi Krisztofert, de a negyeddöntőben megállította őt az U23-as világbajnok iráni Szejed Szohrabi. A súlycsoport harmadik magyar versenyzője, a legkisebb Lévai-fivér, Levente mindössze kilenc másodperccel a vége előtt fordította meg a mérkőzését a finn Joakim Mattila ellen, így 5-4-es pontozással jutott elődöntőbe, ahol Fritsch legyőzője várt rá. A két héttel ezelőtti U20-as kontinenstorna ezüstérmese remekül kezdte az összecsapást, a szünetben 6-1-re vezetett, de Szohrabi a második felvonásban fordított és 8-6-ra nyert. Fritsch a vigaszágon technikai tussal kikapott Otar Abuladzétól, így a georgiai lesz Lévai Levente ellenfele a bronzmérkőzésen.

Egy kategóriával feljebb, az U20-as kontinensbajnok Tösmagi Attila 7-1-es vereséget szenvedett a georgiai Eb-ezüstérmes Iuri Lomadzétól, ezzel kiesett.

A 77 kilóban Európa- és világbajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán az első körben a bolgár Ajk Mnacakanjant győzte le 4-2-re, majd kiélezett mérkőzésen 2-2-re - később szerzett ponttal - múlta felül az Ázsia-bajnok kazah Makszat Jerezsepovot. A legjobb nyolc között 3-1-re nyert a kínai Halisan Pahocsiang ellen, majd az elődöntőben 7-3-ra kikapott az amerikai Kamal Beytől, így öccséhez hasonlóan a bronzcsatában lesz érdekelt.

A 130 kilósoknál az Eb-bronzérmes Vitek Dáriusznak nem kellett selejteznie, így a program kezdetétől több mint három órát kellett várnia az első meccsre, amelyen 1-1-gyel, később szerzett ponttal a kétszeres Ázsia-bajnok iráni Amir Gaszemimonjazi nyert, aki végül a döntőig menetelt. A vigaszágon a 12-szeres Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes Riza Kayaalp sérülés miatt visszalépett a küzdelemtől, így Vitek a vb-bronzérmes iráni Aliakbar Hosszein Juszofiahmadcsalival csap össze a harmadik helyért.

A 67 kilóban a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes Váncza István a nyolcaddöntőben szoros csatát nyert a svéd Niklas Öhlen ellen, a következő körben pedig hasonlóan izgalmas mérkőzést birkózott a szintén Eb-második Joni Hecurianival. A magyar versenyző hatpontos hátrányból 7-5-re zárkózott, de a hajrában már nem tudott fordítani, így végül 9-5-re kikapott. A ferencvárosi sportoló a vigaszágon is nagyot küzdött, de 7-5-re ismét kikapott a kínai Lej Litől. Ugyanebben a kategóriában Pohilec Ádám egy vereséggel búcsúzott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!