Rali Eb - Grjazin vezet, Herczig a második a szombati versenynap után

Sport, 2021.10.23

Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős áll az élen az összetettben a rali Európa-bajnokság (ERC) Nyíregyházán és környékén zajló fordulójának szombati versenynapja után, míg a Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó a második.

A pénteken rendezett máriapócsi prológ után hat gyorsasági szakasszal folytatódott a III. Rally Hungary ERC-futam, valamint a Nyíregyháza-rali, amely a Mercarius országos bajnokság utolsó fordulója.

A péntek esti prológon is leggyorsabb Grjazin a délelőtt rendezett második és harmadik szakaszon remekül terelgette a Volkswagen Polo GTI-t, és elegendő előnyre tett szert ahhoz, hogy a nap végén majdnem 26 másodperces különbséggel az élen álljon az Eb-értékelésben.

Herczigék a versenynap első szakaszán defektet kaptak, ezzel sok időt veszítettek, de utána nagy felzárkózásba kezdtek, a negyedik gyorsaságit a mádi szőlőtőkék között meg is nyerték, így végül feljöttek az összetett második pozíciójába, és onnan várják a vasárnapi folytatást.

A harmadik helyen a világbajnokság WRC2-es kategóriájának tavalyi győztese, a norvég Mads Östberg, Torstein Eriksen kettős áll, ők Herczigéktől csaknem 14, Grjazinéktól pedig már majdnem 40 másodperccel maradnak el. A WRC2 idei bajnoka, a motorproblémákkal küzdő Andreas Mikkelsen, Elliott Edmondson duó hetedik, csaknem másfél perces hátránnyal.

Ami a magyar bajnokságot illeti: a végső diadalért harcban lévő kettősök közül egyelőre a címvédő és a bajnoki pontversenyben is vezető Hadik András, Kertész Krisztián duó áll jobban, ők az Eb-összetettben negyedikek, az ob abszolút értékelésében pedig másodikak Östbergék mögött. Hadikék legfőbb riválisa, a hatodik szakaszon defektet kapó, és a sérült gumit a pályán kicserélő, ezzel sok időt veszítő Csomós Miklós, Nagy Attila páros majdnem két perccel marad el az első és a második helyezettől, így nagyon nehéz helyzetben van a folytatást illetően.

A vasárnapi versenynapon ugyanakkor még bármi megtörténhet, szombaton is több párost hátráltatott defekt, a hetedik szakaszon például Mikkelsen, valamint a Rally Hungary 2019-es győztese, Turán Frigyes, illetve az országos bajnokság egyik élmenője, Velenczei Ádám is sok időt veszített emiatt.

A III. Rally Hungary vasárnap további hét gyorsasági szakasszal - közte délelőtt a nyíregyházi belvárosi száguldással - folytatódik.


Rally Hungary, Eb-értékelés, állás 7 gyorsasági szakasz (103,18 km) után (a dobogósok):

----------------------------------------------------------------------------
1. Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov (orosz, Volkswagen Polo GTI) 57:04.0 perc
2. Herczig Norbert, Ferencz Ramón (Skoda Fabia Rally2 EVO) 25.8 másodperc hátrány
3. Mads Östberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroen C3) 39.7 mp h.


Nyíregyháza-rali, állás 7 gyorsasági szakasz (103,18 km) után (a dobogósok):

----------------------------------------------------------------------------
1. Östberg, Eriksen 57:43.7 perc
2. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) 2.6 másodperc hátrány
3. Velenczei Ádám, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:18.8 perc h.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!