Röplabda DRK Magyar Kupa - Kiszámíthatatlan finálé a férfiaknál, szuperdöntő a nőknél - ELŐZETES

Sport, 2023.03.10

A férfiaknál a korábbi évekhez képest nagyobb csatára van kilátás, míg a nőknél egyértelműen a két legjobb csapat találkozik a röplabda DRK Magyar Kupa szombati és vasárnapi fináléiban a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A férfiaknál a címvédő, és elmúlt három kiírásban győztes Pénzügyőr ezúttal a 18 MK-diadalával rekorder Fino Kaposvárral csap össze szombaton. A finálé két, eltérően építkező klub összecsapása is lesz: a fővárosiak játékoskerete és kezdőcsapata az első, 2020-as kupagyőzelem óta szinte alig változott, míg a kaposváriak a mostani idény közben is több helyen változtattak a keretükön.

A PSE az elmúlt években hazai színtéren mindent megnyert, a legutóbbi öt magyarországi trófea az ő vitrinjükbe került, ráadásul Jókay Zoltán vezetőedző személyében igazi kupaspecialista szakember ül a kispadon. Az 55 éves tréner a Vasas női csapatával nyolcszor ért csúcsra a sorozatban, így összesen 11-szeres MK-győztesnek mondhatja magát. A csapat játékosai fogadkoztak, hogy a korábbi évek sikerei nem tették őket kényelmessé, ezúttal is éhesek a sikerre, és szeretnék sorozatban negyedszer is magasba emelni a trófeát. Ez korábban a Honvédnak (1965-68), a Csepelnek (1969-72 és 1978-82), a Tungsramnak (1984-87), valamint a mostani ellenfél Kaposvárnak (1997-2000), illetve 2006 és 2013 között nyolcszor) sikerült.

A Fino őszi szereplése elmaradt a várakozásoktól, a szerb Slobodan Prakljacic edzette somogyiak az Extraliga felsőházáról is lemaradtak, így januárban új feladót igazoltak, illetve szerződtették a rutinos feladóátlót, Baróti Árpádot is. Érkezésük után egyértelműen javult a Kaposvár teljesítménye, amit jól mutat, hogy az elődöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a tavaly ezüstérmes Kazincbarcikát. A 2017 óta első trófeájukra vágyó kaposváriaknak van miért visszavágniuk, ugyanis a legutóbbi két bajnoki döntő mellett a 2021-es MK-finálét is elveszítették a Pénzügyőrrel szemben.

A felek az idei szezonban meglehetősen régen, tavaly októberben és decemberben találkoztak, a címvédő mindkét mérkőzést 3-0-ra nyerte.

A bronzmérkőzésen az előzetes erőviszonyok alapján a Kazincbarcika az esélyesebb, de a szezon közben egyik legponterősebb légiósától megváló Kecskemétnél bíznak a meglepetésben.

A nőknél összejött a "csúcsdöntő", azaz a címvédő Vasas Óbuda és az első számú kihívó, a Swietelsky-Békéscsaba csatája. Az Extraligában alapszakasz-győztes, az idény során a Bajnokok Ligája csoportkörében edződő fővárosiak magyar csapattól ugyan csak egyszer, de épp Békéscsabán kaptak ki, így egyáltalán nem lehet előre lefutottnak nevezni a párharcot. A két együttes tavaly májusban emlékezetes, ötmeccses döntőt vívott a bajnokságban, az akkori játékoskeretekből pedig mindkét oldalon sokan most is akkori csapatukat erősítik.

A BRSE 2018 óta első trófeáját szeretné begyűjteni - azóta az MK-ban és a bajnokságban is két-két ezüstérem a legjobbja -, a kupadöntőre pedig a Közép-európai Liga elődöntőjében kedden bemutatott bravúros fordítással hangolt. Tóth Gábor tanítványai a horvát Mladost Zagreb elleni idegenbeli, 3-2-es vereség után hazai környezetben 0-2-re álltak, de sorozatban négy megnyert szettel bejutottak a regionális sorozat jövő pénteki fináléjába. A tréner ennek kapcsán meg is jegyezte: nem hat játszmára készültek, éppen ezért a frissítésnek kulcsszerepe lesz a hátra lévő napokban.

A túloldalon a Vasas január 11. és február 24. között 13 tétmérkőzést játszott, azóta azonban csak felkészülési mérkőzésekkel tudott hangolódni a kupafináléra. Jannisz Atanaszopulosz, az együttes görög vezetőedzője ennek kapcsán a klubhonlapon elmondta: szokatlan, hogy volt két hetük felkészülni egy mérkőzésre, de igyekeztek a lehető legjobban felhasználni ezt az időszakot, és a csúcsformát vasárnapra kihegyezni.

A bronzmérkőzésen két olyan csapat, a Kaposvár és a Nyíregyháza találkozik, amelyeknek jelen helyzetében nagy siker lenne az érem a kupasorozatban, így a két együttes minden bizonnyal parázs csatát vív majd egymással. A mérkőzés fontosságát növeli, hogy a két klub a bajnokság március 22-én kezdődő negyeddöntőjében is egymással találkozik, így egyiküknek az MK-döntő lesz az egyetlen esélye az éremszerzésre.

A kétnapos eseményre az Eventim hálózatában napijegyek válthatók, ezek elővételben 4000, a helyszínen 5000 forintba kerülnek. A kedvezményes belépők ára 2500, valamint 3000 forint.

A két döntőt az M4 Sport+ élőben közvetíti.


A röplabda DRK Magyar Kupa négyes döntőinek programja:

------------------------------------------------------

szombat, férfiak:
a 3. helyért: Kecskeméti RC - GreenPlan-VRCK 16.00 döntő: Pénzügyőr SE-Fino Kaposvár 19.00

vasárnap, nők:
a 3. helyért: KNRC - Fatum-Nyíregyháza 16.45
döntő: Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda 19.45
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!