TV műsor

Röplabda Európa-liga - A nőknek a felkészülés, a férfiaknak az összeszokás a cél

Sport, 2019.05.23

Eltérő célokkal vág neki a szombaton Nyíregyházán kezdődő Európa-liga sorozatnak a magyar női és férfi röplabda válogatott: míg a Jan de Brandt vezette női csapat az Európa-bajnoki felkészülésre, addig a Bogdan Tanase által irányított férfiak az összeszokottság erősítésére koncentrálnak.

A női válogatottat irányító belga szakember a csütörtöki, nyíregyházi sajtótájékoztatón arról beszélt, a május 25-től június 15-ig tartó ligasorozat mérkőzései nagyon fontosak, de nem a legfontosabbak, mindent annak rendelnek alá, hogy az augusztusban kezdődő, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságra formába lendüljön a csapat.

"Jelenleg húsz játékossal felálló bő kerettel dolgozunk. Minden tehetséges fiatal röplabdázónak szeretném megadni a lehetőséget a játékra és a bizonyításra, amire remek lehetőség lesz a soron következő hat mérkőzés" - fogalmazott a szakvezető, akinek csapata a horvátokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszik két-két mérkőzést.

Hozzátette, a válogatott tíz napig a nyírségi megyeszékhelyen edzett, ezt követi a szombati, franciák elleni első El-mérkőzés. A felkészülésről elmondta, a körülmények tökéletesek, a csapat egyelőre az első lépésnél tart, a lényeg, hogy az Eb startjára minden működjön.

"Ki kell alakítani, formába kell hozni a keretet, ezért rengeteg fizikai és technikai tökéletesítésre van szükség, jelenleg az összerázás és a felkészülés fázisában van a csapat" - hangsúlyozta Jan de Brandt a sajtótájékoztatón.

Szakmáry Gréta, a magyar válogatott játékosa megerősítve a szövetségi kapitány szavait elmondta, a húszfős keretből mindenki "odateszi magát", hiszen szeretne mindenki bekerülni a legjobb tizennégy játékos közé.

"A fő esemény számunkra az Európa-bajnokság lesz, de örülünk annak is, hogy Nyíregyházán kezdhetjük meg a női arany Európa-ligát" - tette hozzá a helyi születésű 27 éves ütőjátékos. Elmondta, nagyon jó és szoros meccsre van kilátás például a horvát válogatottal, amely az Eb-n is ellenfele lesz a tavaly El-ezüstérmes magyar csapatnak.

Egészen más cél vezérli a Bogdan Tanase vezette férfi válogatottat, a szövetségi kapitány szerint az Eb-ről lemaradó csapat a következő kvalifikációra készül, ez a ligasorozat pedig lehetőség egy új kezdetre.

"Ezeket a mérkőzéseket arra szeretném használni, hogy a válogatott játékosok jobban összeszokjanak és megismerjék egymást, tapasztalatot szerezzenek és összhang alakuljon ki közöttük. Ebből a szempontból nagyon fontosak ezek a mérkőzések" - fogalmazott a román szalember.

Gergye Roland, a török Galatasaray válogatott játékosa kifejtette, a következő mérkőzések a tanulás meccsei lesznek, mert nagyon fiatal játékosokat hívtak meg a csapatba.

"Mindenkit ki kell próbálni, célunk az, hogy a következő selejtezőben ütőképes csapatot tudjunk összehozni. Olyan játékosoknak is esélyt kell adni, akik eddig még nem szerepeltek a válogatottban" - fogalmazott a 26 éves ütőjátékos. A férfi válogatott szombaton Bosznia-Hercegovina ellen kezdi meg az ezüst Európa Liga-sorozatot, amelyben a bosnyákok mellett a görögök és az osztrákok lesznek az ellenfelek.

Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Nyíregyháza polgármestere a tájékoztatón arról beszélt, a kupaszereplések és bajnoki meccsek is bizonyítják, hogy emelkedett a magyar női bajnokság színvonala.

"A szombati női és férfi ligameccseken teltházra számítunk a Continental Arénában, azt remélem, hogy a válogatottakat nagyon nagy szeretettel fogadják majd a szurkolók is" - fogalmazott a szövetségi elnök.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!