Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - A női váltó a legesélyesebb a jó eredményre - ELŐZETES

Sport, 2024.03.14

A magyar szakvezetés szerint Jászapáti Petra visszatérésével a női váltó a legesélyesebb a jó eredmény elérésére a rövidpályás gyorskorcsolyázók pénteken kezdődő rotterdami világbajnokságán.

"Iszonyatosan örülök, hogy kiutazhatott a hollandiai vb-re. Türelemmel és precízen végigcsinálta a rehabilitációt, így sikerült felhúzni olyan állapotba, ami váltóban kidomboríthatja az erősségeit" - mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos ágazati igazgató a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes szegedi versenyzőről, aki októbertől két teljes hónapot kihagyott egy vírusos megbetegedés miatt.

A szakember úgy vélte, noha a világkupában a férfi váltó nyert egy ízben bronzérmet, a "karmester visszatérésével" mégis a női staféta kínálja a legkomolyabb esélyt egy jó vagy akár kiemelkedő eredményre. Megjegyezte, a 25 éves Jászapátinak pedig erőt adhat a következő szezon felkészülésére, hogy mégsem kellett kihagynia a teljes idényt, miután nem tudott rajthoz állni a hatállomásos világkupa egyik viadalán, valamint a januári Európa-bajnokságon sem.

A csak váltóban induló Jászapáti Petra mellett Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca és a szintén olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia alkotja a női csapatot. A férfiaknál Bontovics Balázs, Tiborcz Dániel, Jászapáti Péter, Csizmadia Márk és Nógrádi Bence utazott a hollandiai vb-re.

"Óriási elvárásaim nincsenek, azt szeretném, hogy minél több versenyző negyed- vagy elődöntős legyen. Ha esetleg sikerülne elérni a finálét, ott már érmekért megy a csata és ebben a sportágban bármi megtörténhet" - fogalmazott Bánhidi, aki elárulta, jelenleg mindenki egészséges a tízfős utazó keretből, de korábban valamennyien átestek az influenzán.

Egyéniben minden számban két magyar indulhat, Bánhidi szerint itt is a nők "tehetnek többet bele a kalapba", mivel remélhetőleg szárnyakat adott Somodi Majának a junior világbajnoki cím, míg Sziliczei-Német Rebekának az Európa-bajnoki bronzérem 1500 méteren.

"Nem volt olyan junior világkupa, amelyen ne nyertünk volna érmet, a junior világbajnokságon pedig két aranyérmet szereztünk. De a felnőtt Eb-n és vk-sorozatban is egy-egy medál került a magyarok gyűjteményébe. Remélem, ez elegendő a virtuális portfólióba ahhoz, hogy bizonyítsa, továbbra is jól prosperál és a legeredményesebb téli sportág Magyarországon a rövidpályás gyorskorcsolya, amely a jövőben is nagyszerű eredményekre lehet képes, ha megkapja a szükséges erőforrásokat" - mondta Bánhidi arra utalva, hogy a magyar színekben olimpiai bajnok Liu fivérek országváltása és a távozásuk után legjobbnak számító Jászapáti Petra hiányában is tényező maradt a sportág nemzetközi mezőnyében a magyar csapat.

A Liu fivéreknek ez lesz az első világbajnoksága kínaiként. A 28 éves Liu Shaolin Sándor kétszeres, míg a 26 esztendős Liu Shaoang hatszoros vb-aranyérmes, de az országváltás miatt az előző szezont teljes egészében kihagyták, most viszont mindketten bekerültek a sportági nagyhatalomnak számító Kína férfi csapatába.

A rotterdami Ahoy Arénában pénteken a selejtezőket és a váltóversenyek negyeddöntőit rendezik. Szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók végcsatározásaival ér véget a vb.


A magyar egyéni indulók:
500 m: Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, illetve Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia
1000 m: Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, illetve Kónya, Somodi Maja
1500 m: Bontovics, Jászapáti, illetve Somodi, Sziliczei-Német Rebeka


A címvédők:
2000 m-es vegyes váltó: Hollandia

férfiak:
500 m: Pietro Sighel (olasz)
1000 m: Pak Dzsivon (dél-koreai)
1500 m: Pak
5000 m-es váltó: Kína

nők:
500 m: Xandra Velzeboer (holland)
1000 m: Velzeboer
1500 m: Suzanne Schulting (holland)
3000 m-es váltó: Hollandia
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!