Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Egyetlen magyar sem jutott tovább 1000 méteren

Sport, 2024.03.15

Ahogy 500, úgy 1000 méteren sem jutott egyetlen magyar sem a negyeddöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságának pénteki selejtezős napján.

A férfiaknak két-, a nőknek egykörös volt a kvalifikáció. Bontovics Balázs ismét erős futamba került, az olimpiai és négyszeres világbajnok dél-koreai Hvang Dehon elsőségét nem fenyegette veszély, de végül a francia Quentin Fercoq is megelőzte a magyar gyorskorcsolyázót, aki időeredményének köszönhetően harmadikként így is továbblépett. Jászapáti Péter nem bízta a véletlenre a továbbjutását, második lett a kanadai William Dandjinou mögött, akivel senkitől sem zavartatva korcsolyázott a célba, mivel mögöttük ketten is kicsúsztak.

A második fordulóban Bontovics végig a negyedik helyen korcsolyázott, pozícióján nem tudott javítani, így nem volt esélye a negyeddöntőre. Jászapáti viszont sokkal harcosabb hozzáállással versenyzett, kifejezetten sok előzés volt a futamában, fel is jött másodiknak, amikor a holland és a kínai ellenfele összeakadt, de végül az ázsiai nemcsak utolérte, hanem meg is előzte őt, így számára is csak a reményfutamok maradtak, mert harmadikként az időeredménye túl lassú volt a továbbjutáshoz.

A magyar színekben olimpiai és kétszeres világbajnok Liu Shaolin Sándor első vb-jén kínaiként két futamgyőzelemmel mutatkozott be és rendkívül könnyedén lett negyeddöntős.

A nőknél a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia harmadik helyen "utazott" amerikai és kínai riválisa mögött, ezen a pozíción nem is tudott változtatni, így nem jutott tovább. Az 1500 méteren junior világbajnok Somodi Majának még erősebb volt a futambeosztása, ráadásul az ötfős mezőny hátsó felében csatározásokba bonyolódott, így a dél-koreai Kim Gilli és a sportág egyik legnagyobb alakja, az olasz Arianna Fontana ellépett tőle. A 19 éves Somodit végül szabálytalanság miatt ki is zárták, azaz vasárnap délelőtt a reményfutamokban sem javíthat.

"Taktikailag elrontottam ezt a futamot. Nem voltak elég kidolgozottak az előzések, emiatt hátul ragadtam és esélyem sem volt a továbbjutásra" - mondta Somodi, aki a nap folyamán korábban 1500 méteren elődöntőbe jutott.

A rotterdami Ahoy Arénában pénteken még a váltóversenyek negyeddöntőit rendezik. Szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók végcsatározásaival ér véget a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!