Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Elődöntős a magyar női váltó

Sport, 2024.03.15

A magyar női váltó elődöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságának pénteki selejtezős napján, a férfi és a vegyes stafétának viszont nem sikerült ez a bravúr.

A Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Jászapáti Petra alkotta 3000 méteres női váltó végig a dél-koreai és a kínai négyes mögött korcsolyázott, az ukránok pedig már a táv harmadánál lemaradtak. Mivel a futam remek iramot hozott, így a harmadik hely is továbbjutást ért az időeredménynek köszönhetően.

"Azért érezni a kihagyást, de meglepően jó állapotban vagyok ahhoz képest, hogy csak január óta edzek újra a jégen. Nagyon örülök a női váltó továbbjutásának, mert ez egy érett, taktikus versenyzés volt" - értékelt a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra, aki októbertől több mint két hónapot teljesen kihagyott egy vírusos megbetegedés miatt, ezért ezen a világbajnokságon kizárólag váltóban érdekelt.

A szintén ötkarikás bronzérmes Kónya arról mesélt, hogy az elején az edzők mutatták, hogy növelni kell a tempót, de a végén már tudták, nem kell kockáztatniuk, mert elég gyors volt a futam a továbbjutáshoz.

"Nagyon hiányzott, sokat erősödtünk vele. De azért is örülünk a visszatérésének, mert így még jobb a hangulat csapaton belül" - mondta az idény eddigi részét kihagyó társáról az 1500 méteren Eb-bronzérmes és a vb-n már elődöntős Sziliczei-Német. "Az alapcélt az elődöntő elérésével teljesítettük, de természetesen szeretnénk fináléba jutni. Bár a holland, dél-koreai, kínai hármas erősnek tűnik, de ez előnyünkre is válhat, mert innen mindenki biztosan tovább akar jutni, ilyenkor pedig bármi megtörténhet egy futamban".

A Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású 2000 méteres vegyes váltó többnyire a holland és a kanadai négyes mögött a belga stafétával a harmadik helyért harcolt, egy rossz váltás döntötte el a párharcot a rivális javára, amely így időeredményének köszönhetően harmadikként is elődöntőbe jutott.

Az 5000 méteres férfi váltóban Jászapáti Péter, Bontovics Balázs, Tiborcz Dániel és Csizmadia Márk kapott szerepet. A magyar kvartett egy ideig vezetett is, de amikor a táv utolsó harmadában nőtt a tempó, akkor fokozatosan lemaradt a kínai, az amerikai és a japán négyestől, így negyedikként ért a célba, és nem tudott beleszólni a továbbjutás kérdésébe.

A rotterdami Ahoy Arénában szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!