Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Liu Shaoang: sokat változott a sportág egyetlen év alatt

Sport, 2024.03.15

A magyar színekben kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Liu Shaoang szerint egyetlen év alatt, melyet az országváltás miatt kellett kihagynia, sokat változott a rövidpályás gyorskorcsolyázás.

"Csak az első két világkupán több mint tíz sárga lapos kizárás volt, ami korábban nem volt jellemző, mert az egész szezonban legfeljebb egy-két ilyen eset volt. De sok új, fiatal versenyző tűnt fel, így gyorsabb is lett a mezőny, illetve vannak olyan ellenfelek, akiket még nem ismerek" - mesélt az MTI-nek a visszatérés nehézségeiről az immár kínai színekben versenyző Liu Shaoang.

Noha a 26 esztendős Liu Shaoang két éve, az utolsó magyarként teljesített világbajnokságán minden egyéni számban aranyérmet nyert, idén kizárólag 500 méteren indul, melyen olimpiai bajnok lett. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a kínai csapaton belül igyekeztek elosztani a távokat azzal a céllal, hogy biztosan olyan eredményeket érjenek el, amelyekkel a jövő évi, pekingi vb-n minden számban a maximális három hazai gyorskorcsolyázó állhasson majd rajthoz.

"A koronavírus miatt Kína kihagyta a 2022-es vb-t, így tavaly csak egy-egy versenyzője indulhatott, most pedig számonként kettő. A hazai vb-re ezt kell háromra feltornázni, ez a legfőbb célja számunkra ennek a világbajnokságnak" - mondta Liu Shaoang, aki két rajt-cél győzelemmel mutatkozott be Rotterdamban a pénteki selejtezők során. "A jég kicsit puha és olvad. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a következő két napban, amikor a telt ház miatt még melegebb lesz a csarnokban. Persze profi sportolóként alkalmazkodnunk kell a körülményekhez".

Liu Shaoang saját bevallása szerint jó formában érkezett a holland kikötővárosba. Mint fogalmazott, mesés körülmények között készülhetnek Kínában.

"Egy ötszintes edzőkomplexumban élünk és készülünk. Az ötödiken lakunk, a harmadikon van a jégpálya. De van benne bolt, étterem és erősítő terem is. Minden körülmény adott, hogy a lehető legjobbak legyünk" - mondta Liu Shaoang, aki elárulta, hogy jelenleg évente egyszer, a szezon márciusi zárását követően, áprilisban tudnak hazajárni Magyarországra.

Bátyja, a magyarként olimpiai és kétszeres világbajnok Liu Shaolin Sándor még nem mutatkozott be a vb-n, ő 1000 méteren képviseli majd a kínai színeket.

A rotterdami Ahoy Arénában pénteken a selejtezőket és a váltóversenyek negyeddöntőit rendezik. Szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók végcsatározásaival ér véget a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!