Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Kónya és Jászapáti nem jutott elődöntőbe a női 1000 méteren

Sport, 2021.11.21

Kónya Zsófia és Jászapáti Petra sem jutott tovább az 1000 méter negyeddöntőjéből a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A futamok első és második helyezettjei, valamint maximum két harmadik helyezett lépett tovább a 14.51-kor kezdődő elődöntőbe.

Kónya Zsófia a debreceni viadal előtt a 28. helyen állt a táv vk-rangsorában, és mivel a legjobb 32 szerez olimpiai kvótát, ezért nagyon kellett hajtania az értékes pontokért a Főnix Arénában. A visszalőtt rajt után negyedik helyen haladt, és egy helyet tudott javítani, de az időeredménye (1:33.753 perc) végül nem volt elegendő az elődöntőhöz.

"Nagyon erős futam volt, ezért kifejezetten örülök, hogy végig tudtam tartani a tempót, ráadásul a dél-koreai ellenfelemet le is tudtam vadászni. Sajnos az idő kevés volt a továbbjutáshoz, de így is elégedett vagyok, mert ez jó versenyzés volt sikeres előzéssel" - mondta az MTI-nek Kónya.

Az 1500 méteren 13. Jászapáti Petra a 23. világkupahelyről várta az 1000 métert Debrecenben. A futam nagy részében az utolsó, ötödik pozícióban korcsolyázott, a hajrában pedig csak egy pozíciót tudott javítani, így nem jutott tovább.

"Többször próbálkoztam előzéssel, de mindig kiléptek elém. Ezekből tanulni kell" - fogalmazott Jászapáti, az első magyar női koris, aki vk-versenyt tudott nyerni. "Az egész hétvégét tekintve vegyesek az érzéseim, mert az 500 métert még mindig sajnálom, hogy kiestem a selejtezőben, de az 1500 méter nagyon vagány volt, hogy a B döntőben megpróbáltam megszökni. Azt hiszem, az 1000 méter is rendben volt".

A férfi 1000 méter negyeddöntője - Liu Shaoanggal és Liu Shaolin Sándorral - 14.19-kor kezdődött.

Délután még az 1000-es döntőket, a vegyesváltók elődöntőit és döntőit, valamint a női 3000 és a férfi 5000 méteres váltók fináléit rendezik.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat. A hajdúsági városban 39 nemzet 236 versenyzője áll rajthoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!