Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Nincs érem, de Liu Shaolin az 500 méter vk-győztese

Sport, 2021.11.27

A magyarok nem szereztek érmet szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának utolsó, negyedik, dordrechti állomásán, amelyen Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban, ugyanis 500 és 1500 méteren is negyedik lett.

A legrövidebb számban a negyeddöntő nem okozott gondot Liu Shaolinnak és a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok Liu Shaoangnak sem. Az elődöntő viszont nehéznek ígérkezett, mert bár a két magyar ugyanabban a futamban szerepelt, de legjobb idejének köszönhetően a táv olimpiai aranyérmese és világcsúcstartója, a kínai Vu Ta-csing rajtolhatott a legkedvezőbb, egyes pozícióból. Liu Shaoang a rajtot követően ugyan gyorsan feljött a harmadik helyre bátyja mögé, de ezúttal a két magyarnak nem volt előzési esélye Vuval szemben, így csak Liu Shaolin jutott döntőbe, öccse pedig a kisdöntőbe kvalifikálta magát.

A finálé aztán még rosszabbul sült el: Vu megtartotta egyes rajtpozícióját, de a kettesből induló Liu Shaolin beragadt, aki így az utolsó, negyedik helyre csúszott vissza, majd el is esett a futamban. Öccse a kisdöntő megnyerésével ötödik, míg a selejtezőbeli búcsújával Krueger John-Henry 38. lett. A győzelmet ugyan Vu szerezte meg, ám a táv korábbi világ- és jelenlegi Európa-bajnokaként Liu Shaolin a negyedik helyével címét megvédve a táv vk-összetettjének élén végzett.

A nőknél csak egy magyar volt érdekelt a végcsatározásokban, de Jászapáti Petra már a negyeddöntőben búcsúzott, összességében 16. helyen zárt. Az aranyérmet a kanadai világcsúcstartó, Kim Boutin szerezte meg a vk-t megnyerő olasz Arianna Fontana előtt, aki a szám olimpiai bajnoka is egyben. A selejtezős búcsú után Kónya Zsófia 24., Sziliczei-Német Rebeka pedig 36. lett.

A leghosszabb távon sem termett érem a magyaroknak. A Liu fivérek ugyanabba az elődöntős futamba kaptak besorolást, mindketten elöl helyezkedtek, aminek meg lett a haszna, mivel a kanadai Pascal Dion szabálytalan előzési kísérlete miatt Liu Shaolin továbbjutó helyről csúszott hátra. A futam hátralévő részében viszont Liu Shaoang a negyedik helyre esett vissza, így ő a kisdöntőbe jutott, míg bátyját a zsűri juttatta a fináléba. A nőknél Sziliczei-Németnek az elődöntő jelentette a végállomást, így 17. lett, míg Jászapáti a kisdöntőbe kvalifikálta magát.

A férfiak nyolcfős döntőjében Liu Shaolin szinte végig a középmezőnyben korcsolyázott, s végül negyedikként haladt át a célvonalon. A kisdöntőt megnyerte az öccse, aki így kilencedik lett, míg a csütörtöki selejtezőben kiesett Krueger 29. pozícióban zárt. A nőknél Jászapáti negyedik lett a kisdöntőben, így összességében 11. helyen végzett, a selejtezőben búcsúzott Kónya pedig 32. lett. A aranyérmet mindkét nemnél a vk-győztes érdemelte ki a kínai Zsen Ce-vej, illetve a dél-koreai Li Ju Pin személyében.

Az olimpiai kvóták szempontjából a magyar csapat számításai szerint mindkét távon az lett a helyzet, hogy a férfiak megszerezték a maximális három indulási jogot, míg a nőknél kettő jött össze.

Az olimpiai bajnok férfi váltóban a Liu fivérek és a három éve még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger mellett ezúttal Tiborcz Dániel kapott lehetőséget az elődöntőben. A magyar négyes esélyeshez méltóan futamgyőztesként lépett a vasárnapi fináléba.

Liu Shaolin Sándor az M1 aktuális csatornának elmondta: nehéz időszakon és napon vannak túl, a szombati két negyedik helyének pedig nagyon örül. Hozzátette: bár lehetett volna jobb is, ettől függetlenül elégedett, semmi csalódottság nincs benne.

"Annak meg kimondottan örülök, hogy ötszázon sikerült megnyernem összetettben a világkupát" - nyilatkozta. A pekingi olimpiával kapcsolatban kifejtette: az elmúlt négy vk-n sokat tanultak, tapasztalatokat gyűjtöttek, valamint felmérték az ellenfeleket.

"Megvan a taktikánk, összerakjuk, és reméljük, hogy az működik majd az olimpián" - hangsúlyozta. Liu Shaolin kiemelte: a hollandiai versenyen már erősen érződött, hogy még közelebb kerültek a kvalifikációs időszak végéhez, illetve az olimpiához.

"Azt éreztem a csapatokon, hogy mindenki nagyon izgul, és mindenki szeretne még egy jó teljesítményt felmutatni, megszerezni az utolsó kvótákat is. Ez abban nyilvánult meg, hogy már az első körökben nagyon durva időket jöttek. Így mi is felkötöttük a gatyánkat" - nyilatkozta.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két aranyérmet hozó vegyesváltó is bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Vasárnap 13.20-tól az 1000 méter végcsatározásait, majd a 2000 méteres vegyes, a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó döntőjét rendezik.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, a vk-sorozat pedig vasárnap zárul a hollandiai Dordrechtben.


A vk végeredménye:

férfi 500 m:
1. Liu Shaolin Sándor 25 120 pont, ...4. Liu Shaoang 16 192, ...9. Krueger John-Henry 11 775

férfi 1500 m:
1. Zsen Ce-vej (kínai) 21 678 pont, ...7. Liu Shaolin Sándor 11 313, ...14. Liu Shaoang 5099, ...17. Krueger John-Henry 3919, ...104. Jászapáti Péter 1

női 500 m:
1. Arianna Fontana (olasz) 26 000, ...17. Jászapáti Petra 3832, ...25. Kónya Zsófia 851, ...49. Somogyi Barbara 25, ...57. Sziliczei-Német Rebeka 9

női 1500 m:
1. Li Ju Pin (dél-koreai) 28 000 pont, ...20. Jászapáti Petra 1986, ...33. Sziliczei-Német Rebeka 411, ...58. Kónya Zsófia 13, ...65. Bácskai Sára Luca 8, 66. Somodi Maja 8
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!