Rövidpályás úszó Eb - Rajt 18 magyarral - ELŐZETES

Sport, 2023.12.04

Keddtől vasárnapig rendezik meg a romániai Otopeniben az úszók rövidpályás Európa-bajnokságát, amelyen 18 magyar versenyző ugrik vízbe.

A 25 méteres medencében rendezett legutóbbi kontinensviadalon, az oroszországi Kazanyban öt érmet nyertek a magyarok, de közülük csak Szabó Szebasztián lesz ott ezúttal is az Eb-n, Kós Hubert ugyanis az Egyesült Államokban készül a nagymedencés szezonra, köztük a párizsi olimpiára, míg Milák Kristóf jövője egyelőre bizonytalan.

Szabó két évvel ezelőtt háromszor is a dobogó tetejére állhatott, 50 méter gyorson, valamint 100 és 50 méter pillangón sem talált legyőzőre, utóbbi számban ráadásul világcsúcs-beállítással diadalmaskodott.

Az idei időeredmények alapján ugyancsak esélyes lehet az éremszerzésre Pádár Nikolett, a többszörös junior világ- és Európa-bajnok versenyző, aki 200 méter gyorson jelenleg a második az európai rangsorban, és ha igazolná a papírformát, akkor 17 évesen megszerezhetné első felnőtt egyéni érmét is világversenyen. Holló Balázs 400 méter vegyesen a hatodik legjobb időt birtokolja 2023-ban, ugyanakkor a ranglistát vezető Sárkány Zalán, vagy a negyedik Zombori Gábor például nem lesz ott a kontinensviadalon.

Szintén az élmezőnyben szerepel Kovács Benedek 200 méter háton, nála a legnagyobb kérdés majd az lehet, hogy sikerülnek-e a fordulói.

Sós Csaba szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, Szabó - mint világcsúcstartó és igazi rövidpályás specialista - természetesen abszolút éremesélyes, viszont az ő számaiban igazán apró dolgok döntenek. Pádárral kapcsolatban megjegyezte, óriási tehetség, aki folyamatosan fejlődik, rajta kívül pedig a fukukoai világbajnokságon jól szereplőktől, Márton Richárdtól, Kovács Benedektől, Németh Nándortól is lehet számítani jó eredményekre.

A szakember megjegyezte, a korábbiakhoz hasonlóan lehetőséget kapnak a korosztályos világversenyeken sikeresen szereplő fiatalok annak érdekében, hogy szokják a felnőtt viadalok légkörét.

Az Európa-bajnokság küzdelmeit az M4 Sport élőben közvetíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!